Al Jazeera-journalisten krijgen lange celstraffen in Egypte

Een Egyptische rechtbank heeft drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera veroordeeld tot minstens zeven jaar cel. De drie mannen, onder wie een Australiër, zijn schuldig bevonden aan "het vervalsen van nieuws" en "hulp aan een terroristische organisatie". De Nederlandse journaliste en VRT-correspondente Rena Netjes is ook veroordeeld, maar zij kon tijdig het land verlaten.
van links naar rechts: Baher Mohamed, Mohamed Fahmy en Peter Greste.

De Australische journalist Peter Greste en zijn Canadees-Egyptische collega Mohamed Fahmy kregen elk 7 jaar cel. Hun lokale producer Baher Mohamed kreeg dezelfde straf, maar met nog eens 3 jaar cel extra wegens bezit van munitie, in totaal 10 jaar dus. Tegen de journalisten was 15 jaar cel geëist.

De drie mannen werden opgepakt in Caïro in december. Op dat moment waren ze bezig met verslaggeving over de nasleep van de machtsovername door het leger, na de afzetting van president Mohamed Mursi in juli. Ze werken in dienst van Al Jazeera. De zender houdt vol dat ze onschuldig zijn en ijvert sinds hun aanhouding voor hun vrijlating.

De Egyptische aanklager beschuldigde Greste en zijn collega's van het vervalsen van nieuws en het helpen van de Moslimbroederschap. Die organisatie werd kort voor de arrestatie van de journalisten verboden en wordt door de autoriteiten beschouwd als een terroristische groepering.

De verdediging pleitte dat er geen basis was voor de arrestatie van de Al Jazeera-medewerkers en dat de aanklager geen bewijzen had om de beschuldigingen hard te maken. De rechtbank veroordeelde nog 7 andere Al Jazeera-journalisten tot 10 jaar cel. Zij konden tijdig het land verlaten en werden dus bij verstek veroordeeld.

In een reactie heeft Al Jazeera het over een uitspraak die ver verwijderd is van logica, gezond verstand en rechtvaardigheid. Ook de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop is niet te spreken over de veroordeling van Greste. Zij en premier Tony Abbott ijverden meermaals bij de Egyptische regering voor de vrijlating van hun landgenoot. De zaak leidt tot heel wat commotie in Australië.

De militaire machthebbers in Egypte, onder leiding van de nieuwe president Abdul Fatah al-Sisi, hebben een wet uitgevaardigd die de persvrijheid sterk aan banden legt, wat hen heel wat kritiek oplevert van de internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties.

Nederlandse Rena Netjes bij verstek veroordeeld

De Nederlandse journaliste en VRT-correspondente Rena Netjes (kleine foto) is vandaag eveneens veroordeeld tot tien jaar cel wegens "het verspreiden van valse informatie". Volgens de rechter zou ze meegewerkt hebben aan uitzendingen van Al Jazeera, iets wat de journaliste ontkent. Netjes is intussen terug in Nederland en werd bij verstek veroordeeld.

Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft ze geen eerlijk proces gehad. Hij gaat de zaak aankaarten bij de Egyptische ambassadeur. "Nederland neemt deze zaak hoog op. Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega's", aldus Timmermans. Netjes zelf uitte haar verontwaardiging op Twitter.

"Ik ben nog nooit echt bang geweest als journalist in Egypte, maar deze uitspraak is niet geruststellend. Een zwarte dag voor de persvrijheid", reageert VRT-correspondente in Egypte Ruth Vandewalle.

In totaal werden 20 journalisten voor de rechter gedaagd: 9 zitten in Egypte in voorarrest, de anderen waren afwezig op het proces. 16 van de beklaagden hebben de Egyptische nationaliteit, de "buitenlanders" zijn de Nederlandse Netjes, de Australiër Greste en twee Britten.

Meest gelezen