Chinees Boeddhabeeld blijkt mummie van monnik te bevatten

Een Chinees beeld van Boeddha in het Drents Museum, in Nederland, bleek een verrassing te bevatten. Uit een CT-scan en een endoscopie is gebleken dat in het beeld de mummie van een Chinese boeddhistische meester gehurkt zit.
De scan laat de mummie duidelijk zien (foto: M. Elsevier Stokmans/Drents Museum).

Het beeld dateert van 1050-1150 van onze jaarrekening, en gedacht wordt dat de mummie de resten zijn van Liuquan, een boeddhistische meester van de Chinese Meditatieschool, die rond 1100 gestorven is. De onderzoekers sluiten niet uit dat het om een geval van "zelf-mummificatie" gaat, een praktijk die niet ongebruikelijk was bij monniken in Azië.

Het beeld werd naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gebracht onder supervisie van Erik Bruijn, een expert op het gebied van boeddhistische kunst en cultuur. Daar werd het onderzocht door een medisch team, van wie verschillende leden vrijwillig in hun vrije tijd meewerkten.

Radioloog Ben Heggelman van het medisch centrum nam een scan die mooi laat zien hoe de mummie gehurkt zit in het beeld, en hij nam stalen van beendermateriaal voor DNA-testen.

Maag- en darmspecialist Reinoud Vermeijden onderzocht met een speciale endoscoop de borstkas en de buik, en nam stalen van een nog onbekend materiaal waarmee die lichaamsholten opgevuld waren. Hij deed daarbij een spectaculaire ontdekking: tussen allerlei verrot materiaal op de plaats waar ooit organen gezeten hadden, vond hij stukjes papier met oude Chinese tekens.

De ontdekking van de mummie heeft een groot cultureel belang, zeggen de onderzoekers. Ze is niet alleen de enige in haar soort, maar ook de enige Chinese boeddhistische mummie die beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek in het Westen.

Het beeld, en de mummie, wordt momenteel en nog tot mei van dit jaar tentoongesteld in het Hongaars Natuurhistorisch Museum in Boedapest. De bevindingen van het onderzoek zullen gepubliceerd worden in een monografie over meester Liuquan.

Het Boeddhabeeld gaat onder de scan (foto: Jan van Esch/Meander Medisch Centrum).

De mummie wordt onderzocht met een speciale endoscoop (foto: Jan van Esch/Meander Medisch Centrum).

Meest gelezen