"Steve Stevaert wou vijandig overnamebod doen op Groen"

In 2003 probeerde Steve Stevaert de groenen in te lijven in zijn socialistische partij. "Een vijandig overnamebod", noemt oud-topman voor de groenen Jos Geysels de avances van het voormalige SP.A-kopstuk. Groen weigerde uiteindelijk, en Stevaert kon zijn ambities opbergen om Vlaams minister-president te worden. Groen zelf kroop op eigen kracht opnieuw uit het dal. Dat blijkt uit de tweede aflevering van de "Wissel van de Macht", de documentairereeks van Marc Van de Looverbosch over de recente politieke geschiedenis. Vanavond te zien op Canvas.

Na de federale verkiezingen van 2003 is het toenmalige Agalev electoraal volledig uitgeteld. De groenen halen de kiesdrempel zelfs niet meer. Afgestraft voor vier jaar regeringsdeelname.

Wie wel scoort, is het kartel SP.A-Spirit van boegbeeld Steve Stevaert. En Stevaert heeft ambitie: het jaar erop wil hij Vlaams minister-president worden. Dat doel wil hij bereiken door een grote linkse politieke formatie te vormen, samen met de ecologisten.

Het toenmalige SP.A-kopstuk gaat kennelijk ver met zijn avances tegenover de groenen. "Stevaert had een bepaalde visie, namelijk dat groen en rood samen moesten horen", vertelt Jos Geysels, de toenmalige topman van de groene partij.

"Op een bepaalde moment formuleerde hij het zo dat ik soms dacht dat we in economische termen met een vijandig overnamebod zaten. Aan mensen werden bepaalde functies beloofd. In die periode waren we geen al te beste vrienden."

De droom van Stevaert spat uiteen

Maar de groenen bezwijken niet onder de druk. Ze geloven Steve Stevaert niet. "De strategie was zeer duidelijk: zoveel mogelijk mensen van Groen binnen de SP.A-Spirit halen. Het was helemaal niet de bedoeling om een kartel te maken, hij wilde vooral overlopers", vertelt oud-voorzitter Vera Dua.

Groen besluit op een historisch congres om op eigen kracht verder te gaan. En ze kruipen een jaar later effectief uit het dal bij de Vlaamse verkiezingen van 2004. Tegelijk begint er op dat moment sleet te komen op het kartel SP.A-Spirit. De droom van Steve Stevaert om minister-president te worden spat uiteen. Amper een jaar later verlaat Stevaert de Wetstraat en wordt hij gouverneur van Limburg. 

"Een kartel, dat is politieke doping"

In Gent bestaat het kartel tussen SP.A en Groen vandaag wel. Maar de politieke relatie staat daar serieus onder druk door de Publipart-affaire. "Ik zou de mensen in Gent en misschien ook in Antwerpen aanraden om eens goed te kijken naar wat de kopstukken van Groen destijds gedaan hebben en wat ze er nu over denken", stelt Marc Van de Looverbosch.

Volgens de politiek journalist is een kartelformule slechts een tijdelijk succes. "Ik noem het vaak de doping in de politiek. In Gent is de SP.A nu zeer zwaar aangeslagen en heeft ze een andere partij nodig om eruit te geraken. De omgekeerde situatie van in 2003. Dan is maar de vraag wie daar het best gaat uitkomen nu. Een negatief aura rond de SP.A zou wel eens kunnen afstralen op Groen."

Meest gelezen