Publifin-schandaal weegt op de Waalse regering

De Waalse regering ligt zwaar onder vuur wegens een schandaal bij de intercommunale Publifin, het vroegere Tecteo. Vooral de PS, maar ook andere partijen zoals coalitiepartner CDH, moeten het ontgelden. Vooral de PS heeft veel te verliezen bij het nieuwe schandaal.

Onlangs bleek dat een twintigtal toplui van Publifin, een groot Waals bedrijf met zetel in Luik, tienduizenden euro hadden gekregen voor hun mandaten in allerlei raden en commissies, die blijkbaar geen duidelijk doel hadden. Die toplui zouden daar geen enkele prestatie voor geleverd hebben en zelf nauwelijks of niet aanwezig geweest zijn op vergaderingen. Die nutteloze raden zijn overigens intussen afgeschaft.

Gisteren is één van de betrokken politici opgestapt uit het ethisch comité van de CDH, een coalitiepartner van de PS in Wallonië. Eerder was Claude Parmentier, de vicekabinetschef van Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) en burgemeester van Wanze, opgestapt.

De druk op Furlan als verantwoordelijk minister wordt nu groter en de oppositie heeft zijn ontslag geëist. Furlan weigert dat en heeft voorlopig nog wel de steun van voormalig premier en PS-kopstuk Elio Di Rupo.

De PS -nog altijd de spil van de Waalse en Brusselse regionale politiek- zit erg verveeld met het schandaal bij Publifin. Het ondermijnt de geloofwaardigheid van de belangrijkste oppositiepartij tegen de federale regering en tegelijk vreest de PS op de linkerkant het opkomen van de extreemlinkse PTB, de Franstalige tegenhanger van de PVDA.

Het gaat overigens niet om een alleenstaand feit. De PS was eerder al betrokken bij tal van corruptieschandalen, vooral dan in de regio rond Charleroi, en die hebben de positie van de partij in Wallonië flink ondermijnd.

"Een van nature maffieus systeem"

De Luikse politicoloog François Gemenne is vlijmscherp voor Publifin dat volgens hem "een van nature maffieus systeem is, aangezien die zelf de regels betaalt, aan iedereen geld uitdeelt en waaraan niemand vragen stelt". In het RTBF-journaal vanmiddag zei Gemenne dat Publifin is opgezet "om de invloed van de Luikse PS op het economische en sociale leven te versterken". 

Bovendien maken de winsten die Publifin maakt "op kap van de buitensporige elektriciteitsprijzen die de Luikenaars betalen het mogelijk om verliezen in andere filialen zoals tv-distribiteur VOO te dekken", aldus Gemenne.

De politicoloog sloot af met de verklaring dat hij "parkings, zoals die waar ex-PS-voorzitter André Cools vermoord werd, zal vermijden". Overigens zijn niet enkel de PS en de CDH betrokken bij het schandaal rond Publifin, ook een aantal Franstalige liberalen worden genoemd. De partij MR zit in Wallonië en Brussel in de oppositie.

Publifin gaat nu een klacht indienen wegens Gemenne. Volgens Publifin verspreidt hij ongefundeerde oordelen en onjuiste feiten.

Wie of wat is Publifin?

Publifin is sinds 2014 de naam van de vroegere intercommunale Tecteo met zetel in Luik. Die is voor 54% in handen van de provincie Luik, voor 47% van 76 Waalse gemeenten en een klein beetje van het Waalse Gewest. 

Dat Tecteo is in Vlaanderen bekend door de overname van de wind- en biomassa-activiteiten van het bekende Oostendse bedrijf Electrawinds, maar vooral een sterke vinger in de pap in telecommunicatienetwerken en tv-distributie in Wallonië en Brussel. Het bezit onder meer het merk VOO en is ook via dochter Nethys actief in de verdeling van elektriciteit en gas. Publifin heeft ook een belang in de luchthaven van Luik en is eigenaar van de krant L'Avenir. Bij Publifin werken 2.600 mensen.

Meest gelezen