Akkoord over begrotingscontrole: extra belastingen en fiscale hervormingen

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Extra inkomsten en fiscale hervormingen moeten het gat van zo'n 2,2 miljard euro dichtrijden. Het doel blijft om het structureel evenwicht tegen 2018 te behouden.
© Image Source, all rights reserved.

De gesprekken over de begrotingscontrole werden afgelopen maandag heropgestart na de aanslagen van Zaventem en Brussel. Na dagen onderhandelen - en oplopende spanningen tussen de verschillende partijen - kwam er iets over middernacht witte rook uit het kasteel van Hertoginnedal. "Akkoord over begroting en hervormingen", tweette premier Charles Michel (MR).

In totaal moest de regering op zoek naar 2,2 miljard euro. Daarvan mag zo'n 400 miljoen euro alvast worden "genegeerd". Het gaat namelijk om extra kosten rond veiligheid, waarvan Europa het toelaat die buiten de begroting te houden.

Voor het overige bedrag is gekeken naar de uitgaven en extra fiscale inkomsten, zo meldt vicepremier Kris Peeters (CD&V). Enkele maatregelen zijn ondertussen ook al uitgelekt.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen:

  • Er komen nieuwe belastingen op online gokken, de verhuursite Airbnb en taxidienst Uber.
  • De verhoging van de accijnzen op diesel en tabak - die eerder al werd beslist - wordt vervroegd.
  • De flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt een feit. Zo zal het onder meer mogelijk zijn om in drukke periodes meer dan 38 uur per week te werken, wat dan zal worden gecompenseerd in kalmere periodes.
  • Er wordt ook meer ingezet op de zogenoemde doorkijktaks op fiscale constructies. Die zou meer geld moeten opbrengen dan eerst gedacht. De regering hoopt bovendien dat de Panama Papers een schrikeffect zullen veroorzaken, waardoor de fiscale regularisatie - van andere dossiers - zal toenemen.
  • Daarnaast komen er ook extra antifraudemaatregelen. Een taskforce met fiscalisten, experts en zelfs onderzoeksrechters zou dat pakket de komende dagen nog verfijnen en juridisch sluitend maken.
  • De vennootschapsbelasting wordt in de toekomst ook hervormd, wat "de fiscaliteit voor kmo's rechtvaardiger moet maken", klinkt het.
  • Asielzoekers zullen voortaan niet meer meteen van bepaalde fiscale voordelen kunnen genieten. Zo zou het aantal kinderen ten laste gekoppeld worden aan een minimale verblijfsduur. De precieze details zijn nog niet duidelijk, maar de voordelen zouden pas na enkele maanden worden aangeboden.
  • Langdurig zieken worden aangemoedigd weer aan het werk te gaan. Wie op geen enkel voorstel ingaat, wordt financieel bestraft.
  • En ook bij de ambtenarenpensioenen komen er aanpassingen.

 

"Het gaat om een zeer zorgvuldig onderhandeld akkoord dat zeer goed in mekaar zit", zei vicepremier Kris Peeters bij het buitenrijden vannacht. "Ik zal dit voor meer dan tweehonderd procent verdedigen."

Hoe dan ook blijft het doel om een begroting in evenwicht te hebben tegen 2018, zoals in het regeerakkoord staat. Verwacht wordt dat binnen enkele maanden nog veel forsere structurele ingrepen zullen moeten worden genomen.

Meest gelezen