Biomassacentrales en de Vlaamse energie­heffing: hoe zit dat?

Er is opnieuw heel wat te doen over de opbrengst van de Vlaamse energieheffing. Nu de bouw van de biomassacentrale in Langerlo (Genk) in het gedrang komt, kan de zogenoemde "Turteltaks" volgens Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) mogelijk worden herbekeken. Volgens de andere regeringspartijen kan het echter de ultieme gelegenheid zijn om te investeren in zonne- en windenergie. Iets wat ook milieuorganisaties toejuichen. Een beknopt overzicht van het dossier.

Turteltaks

In oktober werd bekendgemaakt dat de Vlaamse regering een energieheffing zou invoeren. Die heffing zal vanaf maart per jaar gemiddeld tot 100 euro extra op de factuur leiden. Volgens Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) was de zogenoemde Turteltaks noodzakelijk om de schuldenberg van de groenestroomcertificaten van de afgelopen jaren weg te werken. De oppositie veroordeelde de taks fel, omdat het vooral de alleenstaanden en gezinnen zouden zijn die ervoor moeten opdraaien.

Investeringen in biomassacentrales

De SP.A heeft vervolgens via de energieregulator VREG uitgerekend dat de “Turteltaks” veel meer zal opbrengen dan nodig. De energieheffing zou de komende zes jaar namelijk 2,9 miljard euro opbrengen. Om de schuldenberg van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten weg te werken is slechts om en bij de 1 miljard nodig. De regering zou dus 1,9 miljard euro meer innen dan nodig. Dat bedrag zou de twee biomassacentrales in Langerlo en Gent moeten financieren.

Wat zijn biomassacentrales?

Biomassacentrales zijn installaties die stroom opwekken door de verbranding van houtresten en ander afval. Door de stijgende vraag naar biomassa, neemt de druk op de bossen echter toe. Er worden volgens milieuorganisaties zelfs volledige bomen gekapt, zodat men voldoende houtpellets kan verbranden. "Zeker die oude steenkoolcentrales die worden omgebouwd tot biomassacentrales, zoals in Langerlo, hebben een laag rendement", zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. "Alle warmte die de centrales produceren, gaat bijvoorbeeld verloren."

Duurzaam?

In theorie produceren biomassacentrales duurzame energie. Zo heeft Europa ook altijd geredeneerd dat de CO2-uitstoot van biomassacentrales nul bedraagt. Biomassacentrales compenseren de CO2-uitstoot van de verbranding van houtpellets namelijk met de aanplanting van nieuwe bomen. Milieuorganisaties onderstrepen echter een andere kant van het verhaal.  "Door het kappen van bomen -vanwege de stijgende vraag naar biomassa nvdr.- wordt er extra CO2 uitgestoten. Daarnaast is er een vertraging tussen het verbranden van bomen en de aanplanting van nieuwe bomen (en dus van de koolstofschuld nvdr.). Dus die redenering van Europa klopt niet langer."

Groenestroomdoelstelling

De grote biomassacentrales werden vroeger ferm gepromoot. Ze werden gezien als het ultieme middel om de groenestroomdoelstellingen die Europa ons heeft opgelegd, in 2020 te behalen. "Vooral een dure oplossing", klinkt het bij Van Dyck. "Naast het ecologische aspect is er ook een hoog kostenplaatje. De biomassacentrales vragen veel subsidies, zelfs een blijvend infuus van subsidies."

De groenestroomdoelstellingen zijn volgens rapporten evengoed te behalen met behulp van zonne- en windenergie, benadrukken milieuorganisaties. "De steun die nodig is om in een biomassacentrale zoals er in Langerlo moet komen, een megawattuur op te wekken is bijna drie keer zo veel als de steun voor een megawattuur in een zonnepark en bijna twee keer zo veel als de steun voor een megawattuur in een windpark. Zonne- en windenergie zullen bovendien steeds minder subsidies nodig hebben, omdat ze dankzij de nieuwe technologie steeds goedkoper energie kunnen produceren."

Meest gelezen