"Ook geld nodig voor andere vormen van hernieuwbare energie"

CD&V wil de Vlaamse energieheffing -de zogenoemde Turteltaks- net als Open VLD verlagen, maar benadrukt dat er ook geld nodig is om in andere vormen van hernieuwbare energie te investeren. Ook de N-VA en de SP.A benadrukken dat er geld nodig is om de Europese norm voor groene stroom in 2020 te behalen.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) is bereid de Vlaamse energieheffing te verlagen, indien er duidelijkheid komt over de biomassacentrale in Langerlo in Genk. Dat heeft ze gezegd in "Terzake". De Duitse eigenaar van de elektriciteitscentrale daar heeft namelijk het faillissement aangevraagd. 

Als de elektriciteitscentrale niet wordt omgebouwd tot een biomassacentrale, spaart Vlaanderen heel wat subsidies uit. De Vlaamse regering besliste jaren geleden namelijk om dat project te steunen met subsidies. Die subsidies worden nu doorgerekend op onze factuur via de Vlaamse energieheffing of de zogenoemde "Turteltaks".

Indien het project niet doorgaat, wil Turtelboom de heffing -die veel gezinnen en bedrijven treft - "met veel plezier" verlagen. Om hoeveel het zou gaan, wil ze echter niet gezegd hebben. Ze voegde er aan toe dat biomassacentrales voor haar geen plaats hebben in het energiebeleid van de toekomst.

CD&V

CD&V laat weten eveneens een voorstander te zijn van een verlaging van de Vlaamse energieheffing -die gezinnen zo'n 100 euro per jaar kost. Volgens de partij is er echter ook geld nodig om in andere vormen van hernieuwbare energie te investeren, zoals in wind- en zonne-energie. Alleen op die manier kunnen we volgens de partij de Europese norm voor groene stroom in 2020 behalen.

"De toekomstige energieheffing mag gerust wat lager, alleen hebben we een groenestroomdoelstelling vanwege Europa", zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne. "Dat heeft een kostprijs. Dus doen alsof we de integrale steun die voorzien was voor de biomassacentrale in Langerlo uit de energieheffing kunnen halen en die gewoon lineair verlagen, is niet correct." Hoeveel de energieheffing volgens Bothuyne zou kunnen dalen, weet hij niet. "Niemand weet dat op dit moment. Dat zal pas in de toekomst blijken."

N-VA

Ook de N-VA benadrukt dat we de doelstellingen die ons land met Europa heeft afgesproken wel degelijk moeten behalen. Vandaar dat een verlaging van de energieheffing volgens de partij onrealistisch is. "Het kan niet de ambitie zijn om nu te zeggen: "We hebben pech onderweg, die centrale wordt gesloten dus we moeten die subsidies niet voorzien en we kunnen de heffing verlagen". We moeten niet in de zetel zitten wachten tot 2020 om dan te zien welke boete we krijgen in Europa als we onze doelstellingen niet halen", aldus Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy.

SP.A

Ook bij de SP.A pleiten ze voor investeringen in andere alternatieven. "Als de biomassacentrale er niet komt en mevrouw Turtelboom wil geen biomassa meer subsidiëren, dan zal ze met een alternatief op de proppen moeten komen", zegt Joris Vandenbroucke, fractieleider van oppositiepartij SP.A. "Maar bv. wind- en zonne-energie kosten ook geld. Op welke manier zal men die kosten voor die andere vormen voor groene stroom verrekenen?"

Voor de SP.A is het duidelijk. "Dat mag en kan niet via de onrechtvaardige Turteltaks." De partij herhaalt dan ook dat ze de Turteltaks het liefst geschrapt ziet.

Meest gelezen