SP.A wil belangenconflict tegen levensduurverlenging Doel 1 en 2

De beslissing van de federale regering om de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 te verlengen, staat haaks op het Vlaamse beleid ter ondersteuning van de productie van hernieuwbare energie. Dat zegt oppositiepartij SP.A. De Vlaamse socialisten dienen in het Vlaams Parlement een motie in waarin ze vragen een belangenconflict in te dienen tegen de federale beslissing.
Jasper Jacobs
Vlaams fractieleider voor SP.A Joris Vandenbroucke.

Door de kerncentrales langer open te houden, ontstaat er volgens SP.A een overcapaciteit op de Belgische productiemarkt van elektriciteit. Momenteel is er een productiecapaciteit van bijna 20.000 megawatt en een importcapaciteit van nog eens 4.500 megawatt, terwijl er in het meest extreme geval 14.250 megawatt aan productiecapaciteit nodig is.

Volgens SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke en parlementslid Rob Beenders tast die overcapaciteit het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie aan. "Bestaande installaties zullen door de overcapaciteit niet hun verhoopte rendement behalen, terwijl de incentive om te investeren in nieuwe installaties wegvalt", klinkt het.

De levensduurverlenging staat op die manier "haaks op de doelstellingen van het Vlaams Gewest inzake de productie van hernieuwbare energie". Die Vlaamse inspanningen rond hernieuwbare energie worden volgens SP.A "manifest tegengewerkt door de federale beslissing om de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2 langer open te houden". "Bovendien dreigen Vlaamse investeringen - zowel van ondernemers als van de elektriciteitsverbruikers - vernietigd te worden."

Vandenbroucke en Beenders vinden dat het Vlaams Parlement niet lijdzaam mag toekijken. Zij hebben daarom een motie voor een belangenconflict ingediend. Zo'n belangenconflict is een instrument om in te gaan tegen plannen van een ander parlement die de belangen van het Vlaams Parlement kunnen schaden. Om de behandeling van de levensduurverlenging op federaal niveau op te schorten, moet de motie in het Vlaams Parlement wel goedgekeurd worden door minstens drie vierde van de parlementsleden.

Meest gelezen