"We zijn dicht bij een klimaatakkoord"

Vlaanderen is bereid bijkomende stappen te zetten om tot een klimaatakkoord te komen. "We zijn er nog niet, maar we zijn er wel dicht bij", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Ook Wallonië wil een "extra stapje zetten".

Na zes jaar onderhandelen, en met het mes van de klimaattop in Parijs op de keel, lijken de verschillende regeringen in ons land dan toch op weg om tot een klimaatakkoord te komen.

Van bij Geert Bourgeois klinken voorzichtig positieve geluiden: "We zijn dicht bij akkoord, maar zijn er nog niet."

Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, ging nog een stap verder voor de microfoon van Linda De Win in "Villa politica". "We staan dichter bij een akkoord dan ooit tevoren. Het gaat nu nog over punten en komma's."

Ook Wallonië wil een "extra stapje" zetten: de regio wil zijn doelstellingen voor hernieuwbare energie opkrikken. Dat laat Waals minister van Energie Paul Furlan (PS, zie kleine foto) weten, die zich naar eigen zeggen "voluntaristisch wil opstellen" om een akkoord mogelijk te maken.

"Wij willen een stapje extra zetten, in de hoop dat het Vlaamse voorstel, waarvan we overigens nog steeds geen schriftelijke versie ontvangen hebben, evenwichtig zal zijn en niet alle inspanningen op Wallonië afwentelt", zo verklaarde Furlan voor de start van de plenaire zitting in het Waalse parlement. "Maar wij stellen één voorwaarde: het akkoord moet voor alle entiteiten bindend zijn."

Na zes jaar onderhandelen

De federale regering en de deelstaten onderhandelen al zes jaar over de verdeling van de inspanningen om de klimaatdoelstellingen tot 2020 te halen.

Enkele weken geleden werd een ontwerp van akkoord nog afgeschoten door de Vlaamse regering, omdat de voorstellen daarin negatief zouden uitdraaien voor Vlaanderen.

Woelige vergadering in parlement

In het VlaamsParlement verliep het debat bijzonder moeizaam. Zo beschuldigde Open VLD de N-VA ervan communautaire spelletjes met het klimaat te spelen - dat zei Willem Frederik Schiltz, onder luid applaus van zijn eigen fractie én CD&V. 

Geert Bourgeois ontkende dat. "Er is al zes jaar geen akkoord te vinden. Dus nu zeggen dat we politieke spelletjes spelen, klopt niet." 

Hoe dan ook was de Vlaamse coalitie geen toonbeeld van eensgezindheid. Maar die solidariteit onder de meerderheidspartners was er plots weer wel, na twee schorsingen door voorzitter Jan Peumans (N-VA), toen er beslist werd over de wenselijkheid van een actualiteitsdebat

Dat komt er dus niet. N-VA-fractieleider Mathias Diependaele.  "Op een ogenblik dat we met de andere beleidsniveaus onderhandelen zou dat contraproductief werken." En dat vonden ook zijn collega's van CD&V en Open VLD, Koen Van den Heuvel en Bart Somers.

Meest gelezen