"Geef zo veel mogelijk vluchtelingen werk" Auteur: Luc De Roy

di 08/09/2015 - 21:29 Luc De Roy De Vlaamse regering roept de bedrijven op om zo veel mogelijk vluchtelingen werk te bieden. Dat heeft minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gezegd bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Voka pleit er dan weer voor om de asielprocedure te versnellen, zodat de asielzoekers sneller zouden kunnen werken.

De bedrijven moeten investeren en innoveren, vindt de minister, nu de economie aantrekt.

Maar ook in de vluchtelingencrisis ziet minister Muyters mogelijkheden: "Een groot deel van de asielzoekers heeft een goede talenkennis en is ook hoger opgeleid, waardoor ze ook kansen moeten krijgen op onze arbeidsmarkt", zei Muyters bij Voka. "Ik doe dan ook een oproep tot u, ondernemers, om zoveel mogelijk asielzoekers een arbeidsplaats aan te bieden, om ze door werk mee te helpen integreren."

Procedure versnellen

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka van haar kant bepleit om vluchtelingen zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt toe te laten en de asielprocedure te versnellen "in de mate van het mogelijke".

Voka-voorzitter Michel Delbaere deed die oproep vanavond naar aanleiding van de "Rentree", de start van het nieuwe socio-economische jaar. Hij verwees naar de vele vluchtelingen in het park aan het Noordstation. "We kunnen hier onze ogen niet voor sluiten", aldus Delbaere.

De beste manier om de vluchtelingen een toekomst te geven is via een job, zo zei Delbaere, en daarom stelde hij concreet voor om asielzoekers al vanaf de eerste dag te begeleiden wat betreft taal, integratie, en dergelijke.

Volgens Delbaere is er bij de 18.000 bedrijven die lid zijn van Voka zeker "een bepaalde capaciteit" om vluchtelingen aan een baan te helpen.

Voka is niet de eerste werkgeversorganisatie die een oproep doet. Zo roept werkgeversfederatie VBO vrijdag een taskforce bijeen over de problematiek en riep Unizo-topman Karel Van Eetvelt al op om asielzoekers de kans te geven te werken tijdens hun procedure.