"Door alleen in te zetten op welzijn, kom je er niet"

In het Vlaams Parlement is vandaag gediscussieerd over de strijd tegen de gewapende radicalisering. Wat kan en moet Vlaanderen doen om radicalisering tegen te gaan? Alle partijen zijn het erover eens dat volop moet worden ingezet op onderwijs, jeugdzorg en welzijn. Maar de oppositie verwijt de regering dat ze precies op die domeinen te veel bespaart.

In de strijd tegen de radicalisering is er geen wonderoplossing. Over de politieke niveaus en de partijgrenzen heen moet worden samengewerkt aan een aanpak die gaat van preventie tot repressie. Daarover is de consensus groot.

Alle partijen zijn het erover eens dat er volop moet worden ingezet op onderwijs, jeugdzorg en welzijnszorg.

Maar Groen en SP.A verwijten de regering dat dat nu precies de terreinen zijn waarop bespaard wordt. "Wij willen vragen aan de Vlaamse regering dat ze constructief samenwerkt met het federale niveau en dat ze meer mensen en middelen vrijmaakt voor de aanpak van radicalisering", zegt Yasmine Kherbache (SP.A).

"Volledige analyse onder ogen durven te zien"

N-VA zegt daar ook wel te willen op inzetten, maar fractieleider Matthias Diependaele wijst erop dat hier ook vanuit het buitenland gefinancierd fundamentalisme aanwezig is.

"Door alleen in te zetten op straathoekwerkers en welzijn, kom je er niet", zegt hij. "Je moet de volledige analyse onder ogen durven te zien. Een minderheid van de moslims erkent onze normen en waarden niet."

Ook Open VLD vindt dat er nu al voldoende middelen worden vrijgemaakt voor preventie. "Het is evident dat er meer moet gebeuren, maar laten we in plaats van te vervallen in een partijpolitieke polemiek de krachten bundelen en samen het probleem aanpakken", zegt Bart Somers.

Vlaams Parlement richt tijdelijke commissie op

Het Vlaams Parlement richt een tijdelijke commissie op die zich tot het zomerreces zal buigen over het gewelddadige radicalisme.

Het Parlement is al langer bezig met de kwestie. Al voor de aanslagen in Parijs plande de commissie Algemeen Beleid van een aantal hoorzittingen over de radicalisering. Met de oprichting van een tijdelijke commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering gaat het Vlaams Parlement nu een stap verder.

De commissie zal bestaan uit 15 vaste en 15 plaatsvervangende leden. Ze start met een reeks van vier hoorzittingen, over veiligheid, onderwijs, jeugd en welzijn en diversiteit.

Meest gelezen