Vande Lanotte: "Elektriciteitsprijs hoeft niet te stijgen"

Volgens oppositiepartij SP.A is het niet nodig om de prijzen van elektriciteit vanaf volgend jaar te laten stijgen. Voormalig minister van Energie Johan Vande Lanotte zegt op Radio 1 dat de geplande netvergoeding en de overschotten van de gasinkomsten het tekort van 1,7 miljard euro zullen opvangen.

Vanaf volgend jaar treedt het systeem van de netvergoeding in werking. Die maakt dat mensen met zonnepanelen zullen moeten betalen voor het gebruik van het netwerk.

"Als men de netvergoeding invoert, dan is er geen verhoging van de elektriciteitstarieven nodig, integendeel", verzekert Vande Lanotte. "Ook bij de gastarieven, waar men helemaal niet over spreekt, is nu een overschot."

De gastarieven zijn de afgelopen jaren hoger geweest, waardoor de netbeheerders een overschot zouden hebben. Volgens Vande Lanotte compenseren die twee factoren dus het tekort van 1,7 miljard euro en zouden de gezinnen niet meer moeten betalen. 

Huidig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) laat intussen weten dat dat lang niet voldoende is om het subsidiegeld voor de groene stroom te betalen.

1,7 miljard euro schuld

Uit een studie van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen blijkt dat elektriciteit tot dertig procent duurder kan worden omdat de Vlaamse regering een oplossing zoekt voor een schuld van 1,7 miljard euro. Dat bedrag is betaald via groenestroomcertificaten aan mensen die zonnepanelen hebben en zo stroom produceren.

De netbeheerders hebben die certificaten reeds uitbetaald, maar ze konden het geld de voorbije jaren niet doorrekenen omdat de energieprijzen bevroren werden door Vande Lanotte zelf. Vanaf januari kan dat wel, en vrezen velen dus voor een grote prijsstijging van minstens dertig procent.

Meest gelezen