Maleisische minister wil af van "antipalmolielabel"

De Maleisische minister van Landbouw wil dat Belgische supermarkten geen "antipalmolielabels" meer plaatsen op producten zoals choco of sandwiches. Dat liet hij weten in een brief aan ontslagnemend minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A). Als België niet ingaat op de Maleisische vraag, komt de prinselijke handelsmissie onder leiding van prinses Astrid in gevaar, zo is te horen.

Palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van oliepalmvruchten. De olie wordt onder meer gebruikt bij de bereiding van gebak en taart, kant-en-klare gerechten, koffiekoeken, pizza's, quiches en gezouten gebakjes, sandwiches, zoete koekjes en reepjes, smeerpasta’s en margarines.

Vorig jaar gaf de Hoge Gezondheidsraad het advies om het gebruik van palmolie te beperken omdat die olie tot 40% schadelijke verzadigde vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten verhogen, bevat.

Sommige Belgische supermarkten benadrukken op enkele van hun producten dan ook dat er geen palmolie gebruikt werd bij hun bereiding. Maar deze labels zijn in strijd met de Belgische en Europese wetgeving, beweert Maleisië, waar de palmolie-industrie erg belangrijk is. Bovendien is het bewezen dat palmolie zelfs goed is voor de gezondheid, klinkt het.

Het Aziatische land vraagt daarom aan de Belgische overheid om dringend actie te ondernemen. Indien België niets onderneemt, zal dit de bilaterale handelsrelaties onder druk zetten. Er is een prinselijke handelsmissie gepland in het najaar onder leiding van prinses Astrid, en die zou nu in gevaar komen.

"Niets mis met label"

Maar volgens de Federale overheidsdiensten Economie en Volksgezondheid is er niets mis met de labels op zich. "Je mag gerust op de verpakking van je product aangeven dat er geen palmolie inzit, als het gaat om een product waar in sommige gevallen wel palmolie in verwerkt zit, zoals bijvoorbeeld chocopasta", zegt Sven Heynderickx van de FOD Volksgezondheid. "Bij kaas mag je dat bijvoorbeeld niet op de verpakking zetten, want kaas bevat nooit palmolie."

"Label creëert perceptie dat palmolie moet vermeden worden"

Maar de advocaten van de Malaysian Palm Oil Council, de organisatie die de belangen van de palmoliesector verdedigt, zijn het daar niet mee eens. Ze verwijzen naar andere wetten om hun zaak hard te maken. Eerst en vooral vinden zij dat het etiket "zonder palmolie" kan geïnterpreteerd worden als zou palmolie iets zijn dat moet worden vermeden. Het kan ook leiden tot de perceptie dat producten die geen palmolie bevatten beter en gezonder zijn dan producten waar wel palmolie in verwerkt zit. Ook daar is volgens de advocaten geen afdoende bewijs voor.

De advocaten verwijzen bovendien naar tal van Belgische en Europese wetten, regels en eerdere rechtszaken die in hun voordeel pleiten. De Malaysian Palm Oil Council zegt verdere juridische stappen te ondernemen als de overheid niet optreedt.

Meest gelezen