"Bij belastingfraude of -ontwijking zal er worden ingegrepen"

De Bijzondere Belastinginspectie moet onderzoeken of Belgen zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude of -ontwijking. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan VRT Nieuws na de onthulling van de zogenoemde Panama Papers. "In beide gevallen kunnen we ingrijpen."

Zo'n vierhonderd journalisten uit de hele wereld kwamen gisteren met groot nieuws: Uit miljoenen gelekte documenten moet blijken dat duizenden mensen bedrijven hebben opgericht in belastingparadijzen als Panama. Onder hen 732 Belgen of in ons land verblijvende buitenlanders. Op zich is dat niet strafbaar, maar de kans is groot dat het gaat om belastingfraude of -ontduiking.

"We weten al lang dat belastingparadijzen bestaan", reageert minister Van Overtveldt, die benadrukt dat er nu twee dingen moeten gebeuren. "Enerzijds moeten we trachten te komen tot een juridisch sluitende identificatie van de betrokkenen. Ik heb begrepen dat de komende dagen namen zouden worden genoemd (door de journalisten, nvdr.), maar dat moeten we ook kunnen checken. Anderzijds zal uit onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie moeten blijken of het gaat om belastingfraude of nadrukkelijke ontwijking."

Hoe dan ook zal de bevoegde dienst in beide gevallen - en indien bewezen - kunnen ingrijpen, benadrukt de minister. "Voor fraude was dat al langer het geval. Voor ontduiking hebben we sinds eind vorig jaar de Kaaimanwet, die de fiscus toelaat de belastingplichtige aan te spreken op constructies die manifest zijn opgericht om belastingontwijking te organiseren. Als blijkt dat er sprake is van een van de twee zal er worden ingegrepen."

"Deze zaak toont aan dat de nood groot is aan internationale initiatieven die de toestand van de belastingparadijzen onder controle moet krijgen", besluit de minister. Hij benadrukt dat België daar volop aan meewerkt en dat in de toekomst zal blijven doen om op die manier "deze toestanden beter aan banden te leggen".

Meest gelezen