Vijftig indianenstammen werken samen tegen pijpleidingen

Meer dan vijftig indianenstammen uit Canada en de VS hebben een historisch verdrag gesloten. Daarin nemen ze zich voor samen te strijden tegen de vervuilende olieprojecten en de aanleg van nieuwe pijpleidingen op hun land. In het verdrag nemen de vijftig stammen zich voor gecoördineerd actie te voeren tegen de uitbreiding van teerzandolieprojecten in Alberta, maar ook tegen alle infrastructuur die erbij hoort.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Een Cree-vrouw uit Canada steunt de Sioux in Noord-Dakota.

. "Onze volken slaan hierbij de handen ineen om officieel te verhinderen dat onze territoria en kusten gebruikt worden in verband met de expansie en productie van de teerzanden in Alberta, inclusief het transport van die productie of dat nu via pijpleiding, spoor of olietanker is", stelt het akkoord.

Het verdrag komt op een cruciaal moment, nu de weerstand tegen nieuwe pijpleidingen groeit. Vorige week nog besliste de regering-Obama de bouw van een nieuwe pijpleiding in Dakota stil te leggen na hevig protest, met name van de Standing Rock Sioux.

Handen in elkaar

Er is al jaren sterk protest van inheemse stammen tegen specifieke projecten, zoals de beruchte Keystone XL-pijpleiding, maar nu slaan de stammen voor het eerst de handen in elkaar. Ze beloven elkaar te helpen, met directe actie indien nodig, om nieuwe projecten een halt toe te roepen. Dat is niet alleen nodig om de lokale gevaren zoals olierampen te vermijden, zeggen ze, maar ook in het licht van de klimaatverandering. Nieuwe infrastructuur voor olie is niet compatibel met de uitbouw van schone technologieën.

"Dit verdrag betekent dat we vanuit Quebec zullen samenwerken met medestanders om erop toe te zien dat de Kinder Morgan pijpleiding er niet komt", zegt Serge Simon, 'chief' van Kanesatake. "We zullen ook samenwerken met onze inheemse medestanders in Minnesota in hun strijd tegen de Enbridge Line 3 uitbreiding, en we weten dat zij ons zullen helpen in de strijd tegen Energy East".

De Canadese Energy Pipeline Association heeft al laten weten dat ze naar de stammen wil luisteren, "maar het blijft een feit dat er een dringende nood is aan pijpleidingen in Canada". Volgens de vereniging zijn pijpleidingen de veiligste en meest milieuvriendelijke manier om olie en gas te transporteren.

AFP or licensors

Teerzandmijnen

De teerzanden in de Canadese provincie Alberta zijn berucht omwille van hun impact op het milieu en het klimaat. Voor de open mijnen moeten grote gebieden ongerept bos wijken, en bij de productie komen grote hoeveelheden polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) vrij, die kankerverwekkend zijn.

De olie uit teerzanden heeft bovendien een veel grotere klimaatafdruk dan conventionele olie. Omdat het veel energie kost om de olie uit de grondlagen te filteren, hebben de teerzanden de hoogste klimaatimpact van alle vormen van olieproductie.

2005 AP

Een deel van een teerzandmijn in open lucht in Alberta, in Canada.

Meest gelezen