Huiszoekingen bij transportbedrijf in internationaal onderzoek naar sociale fraude

Speurders zijn vanochtend binnengevallen bij een twintigtal vestigingen van het transportbedrijf Jost. Het gaan om een groot onderzoek naar sociale fraude. Het federaal parket verdenkt er het transportbedrijf van in ons land tussen 2014 en 2016 miljoenen euro’s aan sociale zekerheidsbijdragen te hebben ontdoken. Er zou ook sprake zijn van mensenhandel. "Het gaat om ernstige en georganiseerde sociale fraude", reageert het federaal parket.

Het bedrijf zou nepvennootschappen in Roemenië en Slovakije hebben opgericht om zo meer dan 1.100 chauffeurs uit die landen in ons land te laten werken en zo te ontsnappen aan de sociale zekerheidsbijdragen. Ook in Luxemburg zou Jost een dergelijke constructie hebben opgezet: Belgische werknemers werden frauduleus aangegeven aan de Luxemburgse sociale zekerheid. De omvang van de sociale fraude wordt geschat op 55 miljoen euro.

"Het gaat naar onze mening om ernstige en georganiseerde sociale fraude, waarbij toch ongeveer in 2016 1.100 arbeiders in België frauduleus tewerkgesteld werden, terwijl ze zogezegd aangegeven werden aan de sociale zekerheid in het buitenland", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket. 

Vermoeden van mensenhandel

Daarnaast vermoedt het federaal parket dat er sprake is van mensenhandel. "In het kader van sociale dumping zien we ook praktijken die in de richting gaan van mensenhandel", aldus Van der Sypt. De Roemeense arbeiders zouden recht hebben op een veel hoger loon dan wat ze effectief kregen en moesten bijzonder lange dagen werken. Bovendien moesten ze weken aan een stuk in hun vrachtwagen wonen.

Het zwaartepunt van de gerechtelijke actie ligt in Wallonië, waar Jost veel vestigingen heeft. Maar ook in Vlaanderen zijn er invallen, onder meer in Antwerpen, Kontich, Zaventem en Ieper. Er waren ook gerechtelijke acties in Roemenië en Slovakije. Vier personen werden meegenomen voor verhoor, de onderzoeksrechter zal straks beslissen of ze aangehouden blijven.

De directie van Jost heeft intussen ook al gereageerd en zegt dat de beschuldigingen van sociale dumping onterecht zijn. Het bedrijf belooft mee te werken met het gerecht.

"Hopen dat inval een afschrikkingseffect zal creëren"

De vakbonden reageren tevreden op de grootschalige actie tegen sociale fraude bij het transportbedrijf. "Transportgroep Jost aangepakt wegens sociale dumping. Federaal parket doet zijn werk!", reageert Frank Moreels, voorzitter van de socialistische transportvakbond BTB, via Twitter. "We hopen dat deze inval bij één van de grootste transportbedrijven van ons land een afschrikkingseffect zal creëren", klinkt het bij Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer. "Dat het bedrijf verschillende postbusbedrijven heeft in Slovakije en Roemenië, wordt door ACV-Transcom al verschillende jaren aangekaart. Via die valse bedrijven ontsnapt het bedrijf al jaren in ons land aan sociale zekerheidsbijdragen ... ", vervolgt de christelijke bond onder meer.

De liberale vakbond ACLVB reageert iets voorzichtiger. Zij stellen dat er maatregelen getroffen moeten worden als er fraude aan het licht zou komen. 

"EU en nationale regels gelden voor iedereen. Goede samenwerking justitie+inspectiediensten pakt sociale dumping aan!", zegt staatssecretaris De Backer tot slot via Twitter. Het onderzoek is een teken dat het aangepakt en opgevolgd wordt, klinkt het op zijn kabinet.

 

Meest gelezen