Gaat de energieheffing nu omlaag?

Nu de Vlaamse regering beslist heeft om de geplande biomassacentrale in Gent niet te subsidiëren, rijst de vraag of de Vlaamse energieheffing omlaag kan. De meningen hierover zijn verdeeld.

De zogenoemde Turteltaks werd ingevoerd om de schuldenberg aan groenestroomcertificaten weg te werken. Certificaten voor zonnepanelen, maar ook voor andere vormen van hernieuwbare energie, zoals windmolens en biomassacentrales.

Zo zou de biomassacentrale in Gent de volgende 15 jaar twee miljard euro aan subsidies krijgen. Steun voor een centrale in Langerlo bij Genk zou nog eens zoveel kosten. Als die uitgaven wegvallen dan kan de energieheffing omlaag, redeneert Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. "Als je ook de centrale van Langerlo bij Genk niet subsidieert, dan vermijd je een uitgave van 4,4 miljard. Dan lijkt het mij ook logisch dat de energieheffing op termijn omlaag gaat", stelt Rutten.

Klimaatdoelstellingen

Maar die logica klopt niet, zeggen de twee andere regeringspartijen N-VA en CD&V. Nu de biomassacentrale in Gent is geschrapt, moet Vlaanderen op zoek naar alternatieven om de klimaatdoelstellingen te halen en tegen 2020 10,5 procent aan hernieuwbare energie te produceren.

Om die doelstellingen te halen, is er ook geld nodig, zegt Koen Van den Heuvel van CD&V. "Wij willen dat gesprek ten volle aangaan en wij staan open voor alle suggesties om de energieheffing te verbeteren, bijvoorbeeld een aanpassing voor gezinnen", zegt Van den Heuvel, "maar dat moet wel gebeuren tegen de achtergrond van energiezekerheid en het halen van de klimaatdoelstellingen, en dat kost ook geld".

Matthias Diependaele van de N-VA acht de kans dat de heffing omlaag kan, eerder klein. "Ik denk dat je nooit mag uitsluiten een taks te verlagen. Als die mogelijkheid er is, gaan we die kans met twee handen aangrijpen, maar ik wil de Vlaming geen blaasjes wijsmaken en dan denk ik dat de kans klein is", zegt Diependaele.

Meest gelezen