Erkende vluchtelingen raken erg moeilijk aan een woning

Erkende vluchtelingen in ons land hebben het erg moeilijk om een woning te vinden. "Mensen komen soms opnieuw op straat terecht, terwijl ze net klaar zijn om aan de integratie te beginnen", hekelt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Volgens de organisatie doet Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) niet voldoende om het probleem aan te pakken.
Archieffoto

Eens een asielzoeker als vluchteling wordt erkend, krijgt die twee maanden de tijd om een woning te zoeken. Het gaat om zo'n 20.000 mensen. Maar de drempel voor hen is bijzonder hoog. "Er is de taalachterstand, ze kunnen geen loon voorleggen, er is de discriminatie op de huurmarkt. Mensen moeten vaak in heel precaire omstandigheden aan hun integratie beginnen in ons land", zegt Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in "De ochtend" op Radio 1.

Het probleem is niet nieuw, en is niet alleen een vluchtelingenprobleem. "De wooncrisis in ons land bestaat al lang. Voor de asielcrisis uitbrak, stonden al meer dan 100.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Nu is er verscherping", aldus Vandycke.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen trok in november vorig jaar al aan de alarmbel bij minister Homans, maar sindsdien is er volgens hen niet veel gebeurd. Daarom schreef de organisatie samen met enkele armoedeorganisaties een open brief waarin ze oproepen tot actie en een "globale aanpak".

"Op dit moment zijn er veel meer inspanningen nodig. De middelen zijn inderdaad niet eindeloos, net daarom pleiten we ervoor om in te zetten op verschillende domeinen. Als je ook op de privéverhuurmarkt met investeerders gaat praten, verhuurders gaat sensibiliseren en discriminatie tegengaat, kan je de druk op de sociale woningmarkt helpen verlichten", legt Vandycke uit.

Meest gelezen