"Helft ziekenhuizen scoort ondermaats op veilige medicatietoediening"

De helft van de dit jaar al gecontroleerde ziekenhuizen neemt niet genoeg maatregelen om vergissingen bij medicatie te vermijden en zo ook complicaties voor patiënten te voorkomen. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop op basis van de officiële inspectieverslagen, die voor het eerst openbaar zijn gemaakt.
BELMONTE / BSIP

"De resultaten voor veilige medicatietoediening zijn ondermaats", zegt Martine Van Hecke van Test-Aankoop aan VRT Nieuws. Ziekenhuizen moeten namelijk heel zorgvuldig omgaan met medicatie. Geneesmiddelen moeten goed geëtiketteerd worden en mogen bovendien enkel toegediend worden op voorschrift van de behandelende arts.

Punten waar de gecontroleerde ziekenhuizen niet allemaal even goed mee omspringen, zo blijkt. "Bij acht van de achttien gecontroleerde ziekenhuizen zijn verbeterpunten aangehaald waar het ziekenhuis echt wel aan de slag mee moet gaan. In één ziekenhuis zijn zelfs twee inbreuken vastgesteld, waardoor er een tweede inspectie zal volgen."

Handhygiëne

Hoewel alle ziekenhuizen de minimumnorm wat betreft handhygiëne halen, kan het volgens Test-Aankoop toch een stuk beter. "Volgens de overheid is er enkel een tweede inspectie nodig als meer dan een op de vier van de gecontroleerde medewerkers niet in orde is", zegt Van Hecke. "Wij vinden de resultaten echter wel teleurstellend, aangezien in vier van de achttien gecontroleerde ziekenhuizen meer dan 10 procent van de gecontroleerde medewerkers niet in orde was."

Daarnaast kampt de helft van de gecontroleerde ziekenhuizen die een spoeddienst of een afdeling intensieve zorg hebben bovendien met een tekort aan verpleegkundigen met de juiste kwalificaties, zo schrijft De Standaard. Bij een op de vier komt er daardoor een nieuwe inspectie.

Waar ziekenhuizen wél goed op scoren, zijn de identificatiebandjes die patiënten moeten dragen om verwisselingen tegen te gaan.

"Over het algemeen kunnen we stellen dat er meer ziekenhuizen zijn die er uitspringen in negatieve zin dan in positieve. Een groot deel doet het behoorlijk", besluit Test-Aankoop.

AP2014

Eerste keer openbaar

Het is de eerste keer dat de Vlaamse overheid op eigen initiatief de inspectieverslagen over de ziekenhuizen openbaar maakt. "Dat is echt een mijlpaal", vindt Test-Aankoop. "Patiënten hebben recht op informatie en om te weten hoe het er in onze ziekenhuizen aan toe gaat. Wij vragen dat al jaren."

Momenteel zijn er al 18 van de ongeveer 90 ziekenhuiscampussen gecontroleerd, zo'n een op de vijf. De verslagen zijn te vinden op de website van de Zorginspectie. De analyse van Test-Aankoop is dan weer op hun website te vinden.

Oranje en rode knipperlichten?

In de inspectieverslagen wordt gewerkt met zogenoemde oranje en rode knipperlichten. Oranje knipperlichten zijn minder ernstige inbreuken, die als belangrijk werkpunt gelden maar die pas leiden tot een nieuwe inspectie als er twee van worden vastgesteld in eenzelfde domein. Bij een rood knipperlicht volgt er meteen een bijkomende inspectie.

Van de achttien gecontroleerde ziekenhuizen zullen er zes voor een tweede keer geïnspecteerd worden. Het gaat om de ziekenhuizen die in het vet staan.

Ziekenhuis
Oranje knipperlichten Rode knipperlichten
O.L.V. Ziekenhuis - Campus Aalst 0 0
O.L.V. Ziekenhuis - Campus Ninove 0 0
O.L.V. Ziekenhuis - Campus Asse 1 0
A.Z. Heilige Familie - Rumst 2 0
A.Z. Sint Augustinus - Veurne 0 0
A.Z. Sint Blasius - Campus Dendermonde 0 1
Imeldaziekenhuis - Bonheiden 1 0
O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis - Waregem 0 0
Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart - Leuven 1 1
Universitair Ziekenhuis - Antwerpen 3 0
Ziekenhuis Maas en Kempen - campus Maaseik 2 0
A.Z. Zeno - Campus Knokke-Heist 2 1
A.Z. Zeno - Campus Blankenberge 7 3
St. Rembertziekenhuis - Torhout 1 0
Jan Yperman Ziekenhuis - Campus Ieper 0 1
Jan Yperman Ziekenhuis - Campus Poperinge 0 0
Sint Jozefskliniek Hoofdcampus - Izegem 2 0
A.Z. Glorieux - Ronse 1 1

 

Meest gelezen