Van Tichelt verdedigt driekleur

In Essen is Gaston Van Tichelt kandidaat om zichzelf op te volgen als burgemeester. Dat hij voor zijn sjerp zal moeten knokken, is vrijwel zeker. Aan de rand van de arena loopt niet enkel Helmut Jaspers van de SP.A zich warm, ook de N-VA kan misschien haar nationale succes uitspelen en in Essen met heel wat kiezers gaan lopen.
Gaston Van Tichelt

Veel zorgen lijkt Gaston Van Tichelt, huidig burgemeester en lijsttrekker voor CD&V, zich nochtans niet te maken. “Ik kan terugkijken op een goede coalitie met de SP.A”, zegt hij. “De resultaten zijn zichtbaar, de sfeer is vriendelijk, ik kan iedereen recht in de ogen kijken."

Van Tichelt heeft er dan ook alle vertrouwen in dat zijn partij goed zal scoren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. En hij heeft ambitie. Van Tichelt: “We hebben nu negen zetels in de gemeenteraad, het is onze ambitie om er toch wel minstens tien te halen in oktober."

Dat er wel eens kapers op de kust zouden kunnen verschijnen - kapers die Helmut Jaspers of Dirk Smout heten - lijkt de burgemeester niet te storen. “Ik kijk alleen maar naar mijn eigen cijfer”, zegt hij. “Sterker, eigenlijk kijk ik alleen maar naar het aantal zetels van CD&V."

Over het verwachte succes van de N-VA is Van Tichelt vrij duidelijk. “Ik denk niet dat er in Essen een Bart De Wever-effect zal spelen. De politiek in onze gemeente is levendig genoeg om niet beïnvloed te worden door nationale thema’s."

Ook dat de SP.A met Helmut Jaspers een uitdager van formaat heeft, die wel eens veel voorkeurstemmen zou kunnen binnenhalen, lijkt Van Tichelt niet te deren. Aan een echte tweestrijd tussen hen beiden denkt de burgemeester dan ook niet. “Bij de socialisten heeft de lijsttrekker altijd al veel stemmen gehaald”, stelt hij. “Op de CD&V-lijst zijn de voorkeurstemmen verdeeld over meer kandidaten."

Jaspers op nummer één

De lokale afdeling van de SP.A in Essen zet met Helmut Jaspers een grote naam in. Jaspers zat in het verleden al in de gemeenteraad en was bij de stembusgang in 2000 zelfs de populairste politicus in de grensgemeente. Na zijn verhuis in 2007 naar Kapellen, keert hij nu terug.

Back to the roots, zoals hij het zelf zegt. “Ik heb in Essen altijd mijn vriendenkring gehad en ben hier ook steeds betrokken geweest bij het verenigingsleven”, zegt Jaspers over zijn terugkeer. “Maar ik geef toe dat de beslissing om opnieuw naar Essen te verhuizen wel wat is versneld door de komende verkiezingen."

Jaspers wil als lijsttrekker de SP.A in Essen versterken. Dat zijn schouders nodig zullen zijn, staat vast. Door het overlijden van Gino Veraart moet de lokale afdeling immers een populair raadslid missen. “Gino was een zeer gedreven iemand, jong ook”, zegt Jaspers. “Zijn dood zal zeker meespelen bij de verkiezingen."

De lijsttrekker kijkt met verwachting uit naar het resultaat van de SP.A in oktober. “Bij verkiezingen moet je ambitieus zijn”, zegt Jaspers. “De SP.A heeft nu vier zetels in Essen. Ik hoop op zijn minst op een status quo, maar heb liefst een zetel meer."

Graantjes voor N-VA/PLE

Terwijl in verscheidene andere Vlaamse gemeenten het ene na het andere kartel tussen CD&V en de N-VA wordt ontbonden, loopt de N-VA in Essen verder in de sporen die ze in 2006 al had gemaakt. De N-VA vormde toen een kartel met de plaatselijke lijst PLE. De christendemocraten trokken alleen naar de kiezer.

“Klopt”, zegt Dirk Smout, lijsttrekker voor N-VA/PLE. “CD&V heeft toen wel voorstellen gedaan, maar een kartel is er nooit gekomen." Volgens Smout is zijn partij daardoor ook beter verankerd. Een probleem waar andere afdelingen van de N-VA vaak mee kampen. “In Essen is de N-VA wel goed bekend”, stelt Smout.

Over zijn ambities is de lijsttrekker heel duidelijk. “We hopen op een goed resultaat, want de N-VA wil mee in het bestuur”, zegt hij. Dat zijn partij op nationaal vlak in de opiniepeilingen goed scoort, is dan ook mooi meegenomen. Smout: “Ik hoop dat we wat graantjes kunnen meepikken van ons nationale succes, al zijn lokale verkiezingen natuurlijk nog steeds een ander gegeven."

Volgens de N-VA’er wijst alles erop dat CD&V en de SP.A na oktober opnieuw een coalitie willen vormen. “Het is dus aan ons om te beletten dat ze aan 13 zetels geraken”, besluit Smout. Een plaats in het bestuur afdwingen, wordt voor N-VA/PLE dus een echte uitdaging.

Vlaams Belang en Open VLD klaar voor de strijd

De N-VA is niet de enige oppositiepartij die op zoek is naar zetels. Ook Vlaams Belang en Open VLD willen na oktober een deel van de zitjes in de gemeenteraad bezetten.

Hoewel de partij nog niet heeft beslist wie de lijsttrekker zal zijn, is Open VLD in Essen, bij monde van haar voorzitter Ronny Nelen, hoopvol. “We willen onze drie zetels zeker behouden”, zegt hij. “Maar vier of vijf zitjes halen zou natuurlijk beter zijn”.

Ook Siegfried Heylen, lijsttrekker voor Vlaams Belang, kijkt positief vooruit. “De laatste zes maanden kent onze partij een groei in Essen”, stelt hij. En dat is volgens Heylen ook niet toevallig. “Vlaams Belang neemt nooit een blad voor de mond en onze partij komt onder de mensen”.

Joppe Matyn

Meest gelezen