foto
Lindsay De Bolle
Vlaamse zangeres

Ik blijf de evoluties die zich afspelen in de medische wereld positief vinden. Ons land staat trouwens mee aan de wieg en zorgde een paar weken geleden nog voor een Europese primeur. Toen kreeg in het UZ van Gent een 85-jarige vrouw een nieuwe hartklep met een kijkoperatie. Op gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek mag men wat mij betreft vooral niet besparen. Integendeel.

Het voorbije jaar heb ik de kans gekregen om een nieuwe full-cd “Liefde & Muziek” uit te brengen. De cd-release is gepaard gegaan met een muziekspecial, iets vernieuwend wat ik samen met mijn team probeerde te maken en wat met groot enthousiasme onthaald werd door de media en het publiek. Voorts heb ik ook mijn eerste soloconcert gegeven met live band en het deed mij enorm veel plezier dat de zaal al weken vooraf uitverkocht was. Op privévlak hebben we wat tegenslag gekend, bij mijn vader werd prostaatkanker vastgesteld, dat was voor onze familie een echte opdoffer maar samen staan we sterk, we hebben hem heel goed bijgestaan en ik ben blij dat ik het mag zeggen maar het gaat echt goed met hem dus we sluiten het jaar goed af!

Dé hype van het voorbije jaar was voor mij de ‘Ice Bucket Challenge’. Ik ben – laat het duidelijk zijn – helemaal voor het initiatief en heb de actie ook gesteund. Ik vind het goed dat ALS op die manier onder de aandacht is gekomen, maar wat mij betreft mag het volgende keer met warm in plaats van koud water want geloof me: dat was koud!

De strijd tegen IS en de gruwelijke, onmenselijke wreedheden en onthoofdingen moeten in de aandacht blijven. De wereld moet streng blijven optreden tegen dit soort van onmenselijkheden. Niemand kan en mag hier onverschillig bij blijven, integendeel.

Voor mij wordt 2015 een druk jaar. Op professioneel vlak krijg ik opnieuw de kans om een nieuwe cd te maken, en dat is in deze tijden niet vanzelfsprekend. Ik ga ook een tweede concert doen met mijn live band, maar dit keer in een grotere concertzaal. Op privévlak hoop ik dat mijn familie, geliefden en ikzelf mogen genieten van een goede gezondheid, want nu besef ik echt wel dat dit het belangrijkste is en dat wens ik meteen ook iedereen toe voor 2015. Een goede gezondheid!

foto
Sven Pichal
tv- en radiomaker

Dat 400 kinderen in ons land geen opvanggezin vinden. Hopelijk kon de Panorama-uitzending over pleegzorg heel wat ogen en harten openen en komt er ook iets van die beloofde wetgeving daarrond.

Dat ik opnieuw voor de radio werk en wat voor één. Een herwonnen liefde, zo lijkt het wel. En hoe graag ik daarnaast ook werk voor Volt en Het Journaal, het is er leuk om opnieuw te ontdekken hoe dicht je door het medium radio bij mensen kan staan.

De polarisatie. Wat heeft het voor zin om alle Vlaams-nationalisten asociaal te noemen, wat voor zin alle socialisten profiteurs te noemen? Die kinderlijke argumentatie ben ik beu, en ik denk niet dat ik de enige ben. Ik hoop dat er in 2015 gepraat en geluisterd wordt, in plaats van geroepen en gescholden.

Het klimaat. Ontluisterend hoe ook in ons land een mooi initiatief als “De Klimaatzaak” met één absurde weerkaatsing door de politiek van tafel wordt geveegd. In heel wat derdewereldlanden is het effect van de opwarming nu al dagelijkse realiteit. Die mag meer worden getoond.

Hopelijk weer wat optimisme. En dat begint bij jezelf zeker?