foto
Dirk Tieleman
voormalig VRT-journalist

In 2014 bleek dat het ebolavirus nog lang niet is uitgeroeid. Ik vrees dat dit met meer virussen het geval is, omdat die kleine beestjes alsmaar resistenter worden. De wereld moet de bestrijding van ebola en andere epidemieën opnieuw heel ernstig nemen en ophouden met sussen dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen.

Ik werd in april voor het eerst grootvader en reed in september met de fiets de Aspin op en schreef het hele jaar door een boek over mijn reis over land naar China in 88 dagen. “De grote sprong zijwaarts” verschijnt in april.

Ik heb een hekel aan het klatergoud en de lariefarie op alle televisies.

De Arabische lente heeft geen democratie maar demonen gebaard. Ik had graag meer aandacht in het internationale nieuws voor alternatieven op dictaturen vooraleer men achter schietende wildemannen aanloopt, die ‘Allah-o-Akbar’ scanderen. Over het conflict in Oekraïne lees en zie ik te weinig. Er zitten huursoldaten aan weerskanten.

Ik zou graag iets heel opbeurends wensen, maar ik verwacht niet veel goeds. Europa en ons land geraken niet in de kering. We potverteren nog altijd alsof het nooit op kan.

foto
Hilke Ros
manager van muziekgroep Amatorski

Ik voel een groeiend maatschappelijk bewustzijn, al hoop ik dat het niet enkel het effect is van een sociale-media-echokamer. De verkiezingen en de nieuwe regering lijken toch een grotere strijdbaarheid teweeg te brengen om maatschappelijke thema's aan te kaarten, zoals de kloof tussen arm en rijk en het milieu.

Een tweede thuis of ook nog een derde. Vooral het besef dat 'thuis' anders definiëren mij een rijker mens maakt.

Online-uitdagingen à la ice bucket challenge.

Het probleem is dat we over de meeste conflicten gewoon niet genoeg weten, ook ik niet. Daarom zou ik de aandacht even willen vestigen op landen zoals Zwitserland en IJsland die het binnen een westerse context aandurven om een andere koers te varen. Een internationaal conflict kun je het niet echt noemen. Maar deze landen durven 'onontkoombare' economische principes in vraag stellen. Het zal wel niet toevallig zijn dat hun democratie veel meer als een echte democratie werkt en het gezond verstand van het volk zijn rol kan spelen. Zwitsers stemmen over topics, niet enkel over (on)populaire politici. De IJslanders hebben hun nieuwe grondwet gecrowdsourcet.

Nieuwe projecten die eindelijk concreet worden.