Wikipedia viert wereldwijd tiende verjaardag

Het is vandaag tien jaar geleden dat een aantal vrijwilligers op een nieuwe website begon met schrijven aan een voor iedereen bewerkbare encyclopedie. Oprichters Jimmy Wales en Larry Sanger konden toen niet vermoeden dat hun geesteskind tien jaar later een van de drukst bezochte websites ter wereld zou zijn.

Duizenden vrijwilligers en sympathisanten vieren vandaag op meer dan 400 plaatsen in de hele wereld (foto) de tiende verjaardag van Wikipedia. In Vlaanderen wordt de verjaardag gevierd met een drink in Gent.

Op 15 januari 2001 verschenen de eerste Engelstalige verklarende artikels op de website van Wikipedia. De website groeide snel uit tot een uitgebreide gratis internetencyclopedie die Encarta (cd-rom-encyclopedie van Microsoft) uit de markt drumde. Een half jaar na de start van Wikipedia werd ook een Nederlandse versie opgestart. Het oudste bestaande artikel in de taal van Vondel is volgens Wikipedia hoogstwaarschijnlijk "Ollekebolleke", een stuk over een dichtvorm.

"Wat begon als een spinn-off van een ander project - uitsluitend in het Engels - is vandaag uitgegroeid tot een encyclopedie in wellicht alle wereldtalen met miljoenen en miljoenen artikels over alle mogelijke onderwerpen", verklaart internetspecialist Jo Caudron op Radio 1. Er bestaan ook versies in verschillende dialecten, onder meer in het West-Vlaams.

Informatie voor en door mensen

De sleutel van het succes van Wikipedia is dat alle surfers alle artikels kunnen bewerken en ook artikels kunnen toevoegen. Uit een onderzoek van Nature eind 2005 bleek dat Wikipedia bijna net zo correct was als de gerenommeerde Encyclopedia Britannica. Bovendien was de informatie dikwijls meer up-to-date en uitgebreider.

"Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de correctheid van Wikipedia te vergelijken is met wat een redactie van experten zou schrijven. Er bestaat wel "wikipediavandalisme", een term voor het bewust manipuleren van artikels, maar de andere gebruikers corrigeren die onjuistheden. Wikipedia bewijst dat als je met veel mensen iets maakt, het kwaliteitsniveau vergelijkbaar is met dat van gespecialiseerde redacteurs", aldus Caudron.

Vandaag is Wikipedia uitgegroeid tot een van de tien meest bezochte websites ter wereld. Iedere maand raadplegen meer dan 400 miljoen surfers de webstek, waarbij meer dan 10 miljard keer een pagina wordt opgeroepen. Het aanbod van Nederlandstalige artikelen op Wikipedia is intussen goed voor informatie over meer dan 650.000 onderwerpen. Per uur worden via de Nederlandstalige Wikipedia bijna 220.000 artikels geraadpleegd.

Onafhankelijk dankzij donaties van gebruikers

De internetencyclopedie Wikipedia wordt beheerd door de Wikimedia Foundation Inc., een Amerikaanse non-profit-organisatie. Onlangs verscheen er een oproep van oprichter Jimmy Wales (foto) om geld te doneren om het voortbestaan van de site te garanderen.

"Wikipedia wil onafhankelijk zijn en onafhankelijk werken. De site kan dat door de vele schenkingen van gebruikers en sympathisanten. De webencyclopedie zal nooit verdwijnen, want de site is volgens mijn cijfers de nummer 5 in de wereld van de bezoekersaantallen. Mocht Wikipedia in financiële problemen raken, zouden andere grote webbedrijven als Google of Microsoft de site overnemen", aldus Caudron.

De internetspecialist vermoedt dat Wikipedia zal blijven evolueren als een onafhankelijke bron van informatie.

Meest gelezen