Relatie tussen Israël en Turkije op dieptepunt

Turkije reageert erg boos op de Israëlische aanval op een konvooi schepen voor de kust van de Gazastrook. Daarbij zijn negen doden gevallen op een Turks schip. rbij

Turkije heeft na de aanval zijn ambassadeur teruggeroepen uit Israël en heeft een spoedzitting geëist van de VN-Veiligheidsraad en de NAVO. Turkije is lid van het Atlantisch bondgenootschap.

In een reactie sprak de Turkse premier Tayyip Erdogan over "staatsterrorisme" en hij heeft geplande militaire oefeningen met Israël opgeschort.

Ook in Turkije zelf hebben tienduizenden mensen vandaag betoogd tegen Israël. Dat gebeurde onder meer bij het Israëlische consulaat in Istanbul.

Traditioneel zijn Israël en Turkije bondgenoten in het Nabije Oosten, maar onder de huidige gematigde moslimpremier Erdogan zijn die relaties bekoeld.

Partners in een woelige regio

Turkije was in 1949 het eerste land met een overwegend islamitische bevolking dat Israël erkende. Sindsdien zijn de relaties erg goed omdat beide bondgenoten van Amerika in de regio een tegengewicht zoeken voor de Arabische staten en het radicale moslimregime in Iran.

Beide staten onderhouden erg goede economische relaties en er is sprake van de bouw van een pijpleiding voor drinkbaar water van Turkije naar Israël. Israël speelt ook een belangrijke rol in de modernisering van het Turkse wapenarsenaal.

Erg belangrijk is ook de samenwerking van de geheime diensten. Het aan Syrië, Irak en Iran grenzende Turkije is een interessante uitvalsbasis voor Israël. Dat land zou Turkije ook geholpen hebben bij de arrestatie van de Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan.

Meest gelezen