Elio Di Rupo blijft PS-voorzitter tot 2019

Tot en met de verkiezingen van 2019 zal ex-premier Elio Di Rupo aanblijven als voorzitter van de Franstalige socialisten of de PS. Dat heeft hij aangekondigd bij de voorstelling van zijn nieuw boek over wat hij een nieuw eco-socialistisch beleid noemt.
Nicolas Lambert

Met zijn uitspraak wou Di Rupo blijkbaar antwoorden op zijn mogelijke opvolger Paul Magnette. Die had eerder al aangegeven dat hij PS-voorzitter zou willen worden als Di Rupo ermee stopt.

De ex-premier neemt nu alle twijfel wel en blijft dus voorlopig op post. Di Rupo zegt dat hij de volgende jaren wel nauw zal samenwerken met Paul Magnette.

Er was even twijfel omdat de PS in een diepe crisis zit na een sliert van schandalen, waarbij onder meer de gewezen burgemeester van Brussel Yvan Mayeur niet enkel ontslag moest nemen, maar ook nog uit de partij werd gezet. In de peilingen scoort de PS historisch laag en ze is vooral bang voor de opkomst van de extreemlinkse PTB of de Franstalige tegenhanger van de Partij van de Arbeid.

Bovendien is de PS uit alle Franstalige regeringen gegooid, omdat coalitiepartner CDH niet meer met de Franstalige socialisten wil regeren. 

Nieuwe ideeën

Volgens Di Rupo moet zijn boek niet beschouwd worden als een politiek testament, maar wil hij integendeel een blik op de toekomst werpen. "Ik hoop de komende tien jaar aan de realisatie ervan te werken", zegt hij.

In het boek stelt Di Rupo een "shocktherapie" voor tegen de groeiende ongelijkheid: hij pleit onder meer voor volledig gratis onderwijs en schoolplicht vanaf 3 jaar, arbeidsherverdeling door een vierdagenwerkweek en een maximale loonspanning binnen een bedrijf. Bedrijfsleiders zouden maximaal 15 keer meer dan het laagste loon van hun onderneming mogen verdienen.

De PS-voorzitter wil werknemers ook medezeggenschap geven in het beheer van het bedrijf waar ze werken. De wettelijke pensioenleeftijd zou terug op 65 worden gebracht en de geleidelijke beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd, die volgens Di Rupo onder zijn premierschap "met tegenzin" werd doorgevoerd, zou teruggeschroefd worden.

Nog een opvallend voorstel: Di Rupo pleit ervoor om de productie en verdeling van cannabis aan de staat over te laten, zodat die uit de handen van criminelen gehaald worden.

Meest gelezen