Burgemeester Dentergem: "Ik zie niet in waarom we Joris Van Severenlaan zouden moeten veranderen"

Moet de Cyriel Verschaevestraat blijven bestaan of niet? Daarover woedt er momenteel een debat in Vlaanderen. Maar Verschaeve is niet de enige omstreden figuur naar wie er tot op de dag van vandaag straten genoemd worden. Zo is er in Dentergem bijvoorbeeld een Joris Van Severenlaan. De burgemeester daar ziet geen reden waarom de straatnaam veranderd zou moeten worden: "In mijn 29 jaar als burgemeester heb ik daar nooit echt klachten of opmerkingen over gehad."
Nicolas Maeterlinck

Straten of monumenten vernoemd naar controversiële figuren uit de oorlog of het Belgische koloniaal verleden: horen ze thuis in onze steden en dorpen of zouden ze beter verdwijnen? Nadat de discussie in de Verenigde Staten ontstaan was, is ze intussen ook overgewaaid naar ons land. De burgemeester van Lanaken (Open VLD) ziet zijn Cyriel Verschaevestraat liever verdwijnen, zijn N-VA-collega van Dentergem heeft minder problemen met zijn Joris Van Severenlaan.

"Nooit klachten gehad over Joris Van Severenlaan"

"De Joris Van Severenlaan is ontstaan in 1981 en sindsdien is daar nooit discussie over geweest. In de 29 jaar dat ik burgemeester ben heb ik nooit echt klachten of opmerkingen gehad behalve twee of drie keer een anonieme brief. Ik zie niet in waarom we de straatnaam zouden moeten veranderen", vertelt Koenraad Degroote (N-VA), burgemeester van Dentergem, in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Volgens Degroote is er een groot deel van de mensen die zich niet bezighoudt met de geschiedenis die schuilgaat achter Van Severen. "De meeste mensen liggen daar niet van wakker. Een deel weet wie Joris Van Severen was, een ander deel niet. De mensen die hem kennen, weten dat hij een figuur was met een zeker historisch belang." Degroote zelf gaf ooit een inleiding bij een colloquium over Joris Van Severen.

Hetzelfde geluid in Zoersel

Eenzelfde geluid is te horen in Zoersel, waar net als in Lanaken een straat vernoemd werd naar Cyriel Verschaeve. 

"Noch de buurtbewoners, noch de gemeente heeft de neiging om die straatnaam aan te passen. De naam is gegeven in een tijdsgeest. In de jaren 80 heeft de hele wijk straatnamen gekregen van schrijvers. Er zijn nog bekende auteurs die een tijd gelinkt geweest zijn aan collaboratie of een slecht verleden", zegt vervangend burgemeester Danny Vandevelde. 

Voor wie Joris Van Severen niet kent: zijn verhaal in een notendop

Joris Van Severen werd geboren op 19 juli 1894 in Wakken, een deelgemeente van Dentergem. Na de Eerste Wereldoorlog, waar hij zelf in meevocht, ging hij de politiek in. In 1931 richtte hij Verdinaso (voluit: Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen) op, een autoritaire politieke beweging die verwant was met het fascisme.

Zelf heeft hij nooit gecollaboreerd met de Duitsers, sommige van zijn aanhangers wel. Van Severen werd in mei 1940 opgepakt en overgeleverd aan Frankrijk, waar hij in Abbeville doodgeschoten werd door Franse soldaten.

Meest gelezen