3 Britten veroordeeld tot stokslagen in Singapore voor verkrachting

Drie Britten zijn in Singapore veroordeeld tot gevangenisstraffen en stokslagen voor het seksueel misbruiken van een dronken vrouw. Ze kregen celstraffen van 5,5 tot 6,5 jaar en zullen elk tussen de 5 en de 8 stokslagen moeten ondergaan.
AFP or licensors
Khong Tam Thanh, een van de drie veroordeelde mannen

De drie twintigers van Vietnamese origine waren vorig jaar in september met een groep vrienden naar Singapore gereisd voor een vrijgezellenfeest en om een festival bij te wonen. Een van hun vrienden ontmoette in een nachtclub een Maleisische vrouw, die ermee akkoord was gegaan seks met hem te hebben in zijn hotelkamer. Ze had te veel gedronken en verloor het bewustzijn, waarna de drie Britten haar om de beurt verkrachtten.

"Terwijl ze lag te slapen en zichzelf niet kon verdedigen, maakten deze mannen gebruik van haar kwetsbare positie om deze ernstige seksuele misdaden te plegen", zo zei de rechter. "Ze toonden geen respect voor haar waardigheid en haar autonomie, en ze negeerden de schade en de pijn die ze haar konden toebrengen."

Verplichte straf

De 3 mannen kregen elk celstraffen tussen 5,5 en 6,5 jaar. Daarbovenop moeten ze een lijfstraf ondergaan, tussen de 5 en de 8 slagen met een 1,2 meter lange stok. Dat komt vaak voor in Singapore, ook voor bijvoorbeeld graffiti aanbrengen of vandalisme. Voor heel wat misdrijven, zoals verkrachting, is het zelfs verplicht voor de rechter om de straf op te leggen. De voorwaarde is wel dat gaat om een man die fysiek in orde is en jonger dan 50. Aan vrouwen worden geen stokslagen gegeven.

De gevangene wordt naakt vastgebonden in een voorovergebogen positie en op zijn achterste geslagen. De cipier krijgt de opdracht om zo hard mogelijk te slaan en zo veel mogelijk pijn te veroorzaken.

De praktijk dateert nog uit de Britse koloniale tijd en is erg omstreden. Singapore staat bekend om zijn strenge aanpak van criminaliteit en overlast. Het gebruik van lijfstraffen is wel op de terugweg in vergelijking met de voorbije jaren. In 2016 ging het in totaal om zo'n 1.250 veroordelingen.

Meest gelezen