Wat gebeurt er met de opgehaalde fipronileieren?

Miljoenen eieren van geblokkeerde en besmette bedrijven mogen of kunnen niet meer worden verkocht. Ze worden opgehaald door verwerkingsbedrijven van dergelijk afval, maar waar komen die eieren uiteindelijk terecht? Alvast niet in de voedselketen.

De fipronilcrisis laat zijn sporen na bij de eierboeren. De Boerenbond raamt de schade op zo'n 10 miljoen euro. De voorbije maanden werden 86 bedrijven tijdelijk geblokkeerd. Zij hebben schade geleden, omdat hun eieren niet meer verkoopbaar waren op de versmarkt, waar ze het meeste opbrengen. In 20 bedrijven met leghennen is fipronil gevonden. De hele productie wordt er nu vernietigd. Het gaat om miljoenen eieren.

Om die eieren op te halen en te verwerken worden gespecialiseerde firma's ingeschakeld. Doordat de eieren (mogelijk) met fipronil zijn besmet, mogen ze niet rechtstreeks of onrechtstreeks in de voedselketen belanden. Ze behoren wettelijk gezien tot de zwaarste categorie van dierlijk afval. De eieren verwerken in veevoeder of in meststoffen is dus uit den boze, maar wat gebeurt er dan wel mee?

Van ei tot biobrandstof

De bij de boer opgehaalde eieren worden een 20-tal minuten lang gesteriliseerd op 133 graden. De smurrie die dan overblijft wordt dan onderworpen aan een droogproces die het vocht er uit haalt. De rest die overblijft wordt gescheiden in twee fracties: een meelfractie en een vetfractie. Beide fracties kunnen op hun eigen manier worden gebruikt als biobrandstof.

De meelfractie wordt rechtstreeks verkocht als biobrandstof. Zo gebruiken cementovens bijvoorbeeld dergelijke brandstof om op temperatuur te blijven. Ook de oliefractie kan rechtstreeks worden gebruikt als brandstof al wordt het grootste deel door dieselbedrijven omgezet in biodiesel. De eieren belanden dus niet meer op ons bord, maar krijgen alsnog een nuttige bestemming.

Alle eieren die in België worden vernietigd belanden bij Rendac in Denderleeuw. Alles samen zijn daar nu al ruim 3 miljoen eieren verwerkt. Dat is goed voor zo'n 200 ton.

Meest gelezen