Tientallen Belgische gezinnen op internet begluurd via hun webcams en bewakingscamera's

Tientallen Belgische gezinnen en bedrijven worden nog steeds via hun eigen bewakingscamera’s of webcams begluurd. De camera’s worden gehackt en de beelden worden op sites geplaatst die voor iedereen beschikbaar zijn. Een onveilige aansluiting van de camera's is de voornaamste oorzaak.

Onze redactie heeft op de Russische website Insecam.org beelden ontdekt van mensen die live aan het werk zijn in hun zaak, maar ook in hun meest intieme momenten als ze bijvoorbeeld aan het sporten zijn of aan het werk zijn in hun tuin. Mensen installeren deze camera’s juist omdat ze zich veiliger willen voelen, maar ondertussen kan iedereen hen op het internet bezig zien. Na wat opzoekwerk van de redactie was het mogelijk om een paar zaken te lokaliseren.

Zo staat de elektrozaak van Michel Neven in Sint-Truiden te kijk op de Russische website. Toen we de zaakvoerder confronteerden met zijn camerabeelden op de site, reageerde hij aangedaan en in shock. “Ik krijg het er warm en koud van tegelijk, een paar weken geleden zijn we nog overvallen geweest,” zegt Michel Neven.

Ook een apotheek in het Mechelse dat een camera gericht heeft aan de straatkant, is te zien op dezelfde website. Een medewerkster van de apotheek reageerde verbaasd bij het zien van de livebeelden op de Russische website die hun veiligheidscamera’s uitzendt.

"Mensen kunnen best de handleiding van hun apparaat goed lezen"

Een jaar geleden beloofde staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) dat hij strenger ging optreden tegen schending van internetprivacy. Zo vroeg de staatssecretaris nog aan de Computer Crime Unit van de Federale Politie een onderzoek na te gaan hoe hackers aan het werk gaan. Al is het moeilijk om deze sites offline te halen door het Belgische gerecht omdat ze gelokaliseerd zijn in het buitenland.

Volgens computerspecialist Jeroen Baert van de KU Leuven ligt het probleem vooral bij de standaardinstellingen van de camera’s. Veel mensen laten na het paswoord dat standaard is ingesteld aan te passen. “Ik wil niet met de vinger wijzen, maar mensen kunnen best de handleiding van hun apparaat goed lezen, het is ook de schuld van de fabrikanten die de instellingen zo makkelijk en open mogelijk proberen te maken. Dat mensen gewoon hun apparaat kunnen aansluiten en dan is de kous af. Het is dus ook aan de fabrikanten om dit probleem op te lossen," zegt Baert.

Meest gelezen