Mag je vroeger stoppen met een antibioticakuur?

Mag je vroeger stoppen met een antibioticakuur als je je genezen voelt? Het advies is om dat niet te doen en de kuur uit te nemen, maar enkele Britse onderzoekers wakkeren de discussie opnieuw aan. "Ik vind dat een gevaarlijke boodschap, je volgt best het advies van de arts", zegt Herman Goossens, professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de Belgische Antiobioticacommissie.
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

"Je moet het doosje pillen zeker uitnemen." Het wordt ons ingeprent door de huisarts als we antibiotica voorgeschreven krijgen. Dat zou helpen om te vermijden dat bacteriën resistent worden tegen de antibiotica.

Enkele Britse onderzoekers stellen nu in het gerenommeerde British Medical Journal vragen bij het advies. Intussen is er steeds meer bewijs dat langer antibiotica nemen niet beschermt tegen resistentie, zeggen ze. Integendeel, het zou het risico zelfs kunnen verhogen. Korte kuren van 3 tot 5 dagen zouden even goed werken.

De Britse onderzoekers vragen in de eerste plaats een meer individuele aanpak op maat van de patiënt en op maat van de infectie. Ze erkennen ook dat er op dit moment nog niet genoeg onderzoek is gebeurd om het advies zomaar te veranderen naar "stoppen met antibiotica als je je beter voelt". Daarvoor is meer studiewerk nodig, klinkt het.

"Er moet minder antibiotica geslikt worden"

Voor professor Goossens zijn de bevindingen van het Britse onderzoek niet nieuw. "We weten al jaren dat je resistentie niet kunt voorkomen door de kuur helemaal af te maken. Die redenering dateert van de eerste studies in de jaren 40 en 50, waarbij men dacht dat je resistentie kunt voorkomen door langdurig antibiotica te nemen, omdat je dan alle bacteriën gaat vernietigen. Intussen hebben we geleerd dat de resistentie op een andere manier ontstaat", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Maar daaruit concluderen dat je de antibiotica sneller mag stoppen, dat vind ik een gevaarlijke conclusie", nuanceert hij. "Mijn boodschap is dat er gewoon minder antibiotica moet worden geslikt, niet dat we het aan de patiënten moeten overlaten om te stoppen als ze zich beter voelen."

Een mogelijk risico van vroeger stoppen is dat de patiënt nog niet volledig genezen is, waardoor er complicaties optreden, zo waarschuwt Goossens. Dat de symptomen verminderd of verdwenen zijn, betekent immers nog niet dat de infectie helemaal voorbij is.

"Volg het advies van de arts"

"Een gevaar is ook dat patiënten overblijven met een half doosje, dat ze dan bijhouden en gaan nemen als ze zich niet goed voelen. Dat zou een heel kwalijk gevolg zijn."

"Het is best om het advies van de arts te volgen. Wanneer die voorschrijft om gedurende 5 of 7 dagen antibiotica te nemen, dan vinden we dat dat advies gevolgd moet worden."

Goossens pleit voor verder onderzoek om uit te maken of kortere kuren even goed werken. "Men zou de studies opnieuw moeten uitvoeren en kortere kuren vergelijken met langere kuren, maar daar is natuurlijk geen enkel farmaceutisch bedrijf in geïnteresseerd", zegt hij, omdat dat minder verkoop zou betekenen. Daarom kijkt hij naar de overheid om dergelijk onderzoek te financieren.

Meest gelezen