De Wever: "Antwerpen krijgt bijna niets van Justitie"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt dat het al jaren een grote ergernis is dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erg weinig investeert in de veiligheid van de justitiepaleizen en de gevangenen die daar worden binnengebracht in Antwerpen. Daardoor moet de lokale politie steeds inspringen. Minister Geens antwoordt dat de verantwoordelijkheid voor de transporten van gevangenen altijd bij de lokale politie ligt, en dat Justitie per rechtsgebied slechts één justitiepaleis sterk beveiligt.
Jasper Jacobs
Het hoog beveiligde "Vlinderpaleis" van justitie in Antwerpen.

Op de lokale zender ATV gaf De Wever als voorbeeld het feit dat Antwerpen zelf een scanstraat heeft moeten installeren in het hof van beroep omdat er maar geen geld kwam van Justitie.

Er zijn Antwerpen 77 mensen toegezegd voor het veiligheidskorps van Justitie, al in 2006, nog onder toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx, maar dat is nooit volledig ingevuld, zo zei De Wever ook. Men is nooit verder geraakt dan 36 mensen en daarvan waren er vorige week welgeteld vier, zo zei hij.

De Wever zei dat hij het "er echt over vindt" als hij dan minister Geens op televisie hoort zeggen dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is, en dat de lokale politie ook iets moet doen. Wij doen eigenlijk alles, zo zei hij. Volgens De Wever zet de Antwerpse politie permanent 41 agenten in om het werk van Justitie uit te voeren, en dat terwijl de minister van Justitie wel geld geeft aan Brussel waar het veiligheidskorps wel volledig volzet is.

Verleden week ontsnapten uit het hof van beroep in Antwerpen twee criminelen, van wie er een al elf keer had vastgezeten voor onder meer erg gewelddadige inbraken bij ouderen thuis. 

Die ontsnapping heeft een draad doen knappen, zo zei De Wever. Volgens hem krijgt Antwerpen van de minister alleen maar beloftes, maar is er in de praktijk enkel achteruitgang te zien, met als absoluut dieptepunt vorige week, toen "de dienst van Justitie eigenlijk stilgevallen is".

Volgens De Wever is het dan ook echt tijd dat de minister zijn verantwoordelijkheid opneemt en dat er op het terrein daadwerkelijk iets ingevuld wordt. 

Geens: "Misverstand bij meneer De Wever"

In een reactie aan de radioredactie zegt minister van Justitie Koens Geens dat hij gelooft dat er een misverstand leeft bij "meneer de Wever wat betreft de taakverdeling tussen de lokale politie en het veiligheidskorps van Justitie".

De wettelijke bepalingen zijn duidelijk, aldus Geens, namelijk dat de lokale en de federale politie, maar in hoofdzaak de lokale politie, verantwoordelijk zijn voor het transport van gevangenen naar de justitiepaleizen, zoals vroeger de rijkswacht dat was, en dat het veiligheidskorps van Justitie "in ondersteuning komt".

Bovendien gebeuren de transporten altijd onder de verantwoordelijkheid van de lokale politie, zo zegt hij. Zij bepalen het risico, en als er gevaarlijke criminelen bij betrokken zijn, spreekt het vanzelf dat het veiligheidskorps dat niet alleen kan, aangezien dat korps ongewapend is.

Het is dus niet juist te zeggen dat het het veiligheidskorps is dat moet instaan voor de transporten, aldus Geens, en er zijn hoven van beroep zoals dat van Luik waar de lokale politie het bijna alleen doet. "Dus ik vind inderdaad de beschuldigingen van meneer De Wever nogal hard", zo zegt Geens.

Geens zegt dat hij 420 mensen ter beschikking heeft voor het veiligheidskorps, terwijl een raming van zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelt dat er nood is aan 850 transporteurs voor de gevangenen. "Dat wil zeggen dat er overal lokaal moet samengewerkt worden tussen de lokale politie en het veiligheidskorps". 

Geens zei dat het waar is dat hij en de minister van Binnenlandse Zaken vrijdag een tekst hebben laten goedkeuren in het kabinet voor de oprichting van een nieuw veiligheidskorps van 1.700 mensen, en dat is nog een kwestie van enkele maanden.

De minister bevestigde ook dat er al enige tijd een correspondentie gevoerd wordt over de beveiliging van de gerechtsgebouwen. Het is echter zo, zo zegt hij, dat er per ressort - rechtsgebied - van een hof van beroep, één hoog beveiligd gerechtsgebouw is met een scanstraat. Voor het ressort Antwerpen-Limburg is dat het Vlindergebouw en niet het hof van beroep, dat er zo'n 250 meter van verwijderd ligt. Als er voor het hof van beroep hoog beveiligde zittingen moeten plaatsvinden, moet men uitwijken naar het Vlindergebouw, aldus Geens. Bij de zitting waar de criminelen ontsnapt zijn, is dat niet gebeurd.

Overigens weet De Wever waarom ik een bijkomende scanstraat niet kan financieren, zo zegt Geens nog, "omdat de federale regering een heel zuinige politiek moet voeren."

Meest gelezen