Vier vragen over artificiële intelligentie

De bekende ondernemer Elon Musk maakt zich grote zorgen over de toekomst van artificiële intelligentie (AI). Wat is AI precies en hoe ver staan verschillende bedrijven ermee? Zien we het al in ons dagelijkse leven?

1. Wat is artificiële intelligentie?

De mens heeft altijd al gedroomd van een machine die zelf processen kan aanleren en die zelfstandig kan redeneren en problemen oplossen. Pas in de loop van de vorige eeuw, met de komst van de computer en krachtige processoren, is de technologie binnen dichterbij gekomen. Tegelijkertijd stelde men zich altijd de vraag hoe ver de mogelijkheden van AI kunnen reiken. Het is pas in de jaren 90, toen in 1997 IBM-computer Deep Blue de schaakwedstrijd won van schaaklegende Garry Kasparov, dat het grote publiek kennismaakte met AI.

2. Is AI realiteit of science fiction?

De filmwereld is altijd al gefascineerd geweest door artificiële intelligentie. Denk maar aan HAL 9000, de legendarische computer uit Kubricks "A Space Odyssey". Of meer recent Jarvis, de trouwe rechterhand van Tony Stark in "Ironman". Maar anderen hebben ook een somber beeld geschetst van wat AI kan doen. In "Terminator" besliste Skynet eigenhandig om een wereldwijde nucleaire oorlog te ontketenen.

Maar volgens specialisten zal het niet zo'n vaart lopen. Voorlopig ligt de focus van het onderzoek naar artificiële intelligentie in het begrijpen wat de mogelijkheden zijn. Recent nog won Alphago, de robot van internetgigant Google, een wedstrijd Go tegen de 19-jarige Chinees en beste speler ter wereld Kin Jie, met 3-0. Go is een eeuwenoud Chinees bordspel.  Later kondigde Google aan dat de robot met pensioen zou gaan. Voor hem waren er nu geen uitdagingen meer.

3. Wat betekent AI in ons dagelijkse leven?

Heel wat techbedrijven zijn nu volop aan het experimenteren met toepassingen van artificiële intelligentie. De eerste zelfrijdende auto's zijn daar een voorbeeld van. Het directe dagelijkse gebruik ervan zal nog niet voor morgen zijn. Ten eerste is de technologie zelf nog niet op punt. Er gebeuren nog altijd te veel ongevallen met zelfrijdende auto's en elk ongeval is er eentje te veel.

Anderzijds rijst de vraag wat men aan moet vangen met de aansprakelijkheid. Stel, een zelfrijdende auto veroorzaakt een ongeval. Wie is er aansprakelijk? De man die achter het stuur zit? Of de producent van de zelfrijdende auto?

Daarnaast kent iedereen de chatbots. De geautomatiseerde assistenten die je helpen bij een bestelling op een website. De chatbots "leren" uit ervaringen uit het verleden en zijn zodanig geprogrammeerd dat ze in de toekomst beter kunnen inspelen op vragen van klanten.

4. Waarom investeren alle grote techbedrijven in AI?

Alle grote technologiebedrijven zien heil in AI. Zoals eerder aangegeven heeft Google met Deepmind een hele divisie die zich enkel bezig houdt met mogelijke toepassingen van AI. Naast de robot Alphago, wat eerder een prestigeproject is, zien we met Google Assistent een toepassing van wat AI in ons dagelijkse leven kan betekenen. Google Assistent is een app die je helpt met allerhande vragen. De assistent reageert op gesproken commando’s en zal uit al zijn ervaringen leren om in de toekomst beter op de vraag te kunnen antwoorden.

Daarnaast is Google ook zelfrijdende auto’s aan het testen. Bij Apple zitten ze ook niet stil. Vorige maand kondigde CEO Tim Cook aan dat zijn bedrijf ook aan een zelfrijdende auto werkt. Daarnaast heeft Apple met Siri ook een assistent op de smartphone. Microsoft van zijn kant heeft vorige week tijdens een AI-conferentie in Londen haar plannen met AI bekendgemaakt. Zo willen ze met Microsoft Translator taalbarrières weghalen. Je spreekt in je eigen taal en de applicatie vertaalt alles.

Meest gelezen