Op reis naar Turkije? Wat u moet weten, van veiligheidscontroles tot visum

Met de zomervakantie voor de deur trekken heel wat Vlamingen er binnenkort op uit in en nabij Europa. Het ideale moment om enkele praktische zaken op een rijtje te zetten. Wat moet u weten én wat moet u zeker meenemen naar uw vakantiebestemming? We geven alvast enkele handige tips. Vandaag staat Turkije in de kijker.

Turkije kent een onstabiele politieke situatie en dat eist zijn tol. Het land zag het voorbije jaar veel minder westerse toeristen. Ondanks deze politieke spanningen zullen vakantiegangers die naar toeristische badplaatsen trekken hiervan maar een kleine impact ondervinden.

Er zijn weliswaar extra veiligheidscontroles op de luchthaven en ook bij de aankomst in het hotel zijn er controles waarbij de bagage wordt nagekeken. Veiligheidscamera’s zullen ook aanwezig zijn in de hotelresorts. Daarnaast raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan om in heel Turkije alert te blijven, samenscholingen én drukke plaatsen te mijden bij een uitstap.

Als u op vakantie vertrekt naar Turkije, houd dan zeker in acht dat Turkije een islamitisch land is. Zo is het belangrijk om op uw kleding te letten als u van plan bent het hotel te verlaten. Zwemkleding is namelijk toegestaan op het strand en in de toeristische resorts, maar niet als u een uitstap maakt naar een stad of een bezoek brengt aan een moskee. Bij het bezoeken van moskeeën in Turkije moeten schoenen bovendien worden achtergelaten bij de ingang en moeten vrouwen hun hoofd bedekken met een sjaal. Ook mag u geen blote benen en schouders tonen.

  • Wat meenemen? Om in Turkije toegang te hebben tot gezondheidszorg hebt u het BT8-document van uw ziekenfonds nodig. Dat document geeft u recht op dringende verzorging tijdens uw verblijf. Het BT8-document is maximaal 45 dagen geldig en is niet geldig als u naar Turkije gaat enkel om u te laten verzorgen. Als u geen BT8 hebt, dan hebt u 2 mogelijkheden, ofwel richt u zich tot uw ziekenfonds om de BT8 aan te vragen, of u betaalt uw facturen en legt ze, bij terugkeer in België, voor terugbetaling voor aan uw ziekenfonds. Een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) is niet geldig in Turkije.
  • Wat doen bij medische kosten? Als u ziek bent, betaal dan de medische kosten, zoals een doktersbezoek of de nodige geneesmiddelen, ter plaatste. Houd bovendien alle originele betaalbewijzen, voorschriften en geneesmiddelenvignetten, én het aanvraagformulier voor terugbetaling goed bij. Die kunt u dan bezorgen aan uw ziekenfonds bij thuiskomst.
  • Terugbetaling medische kosten? Als het totale bedrag van de medische uitgaven 200 euro is of minder, is er enkel een tegemoetkoming vanuit de verplichte ziekteverzekering. Ze bedraagt doorgaans 75 procent van de kosten. Vrijwel alle dringende medische kosten boven de 200 euro worden terugbetaald.
  • Wat nog? Reisbijstand geldt niet in regio's waarvoor de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft op het moment van uw vertrek. Welke gebieden afgeraden worden, vindt u op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. (Bron: De Christelijke Mutualiteit)

Als u een vakantie heeft gepland naar Turkije, vergeet niet dat er, naast een geldige identiteitskaart, ook nog steeds een visum wordt vereist. Vroeger kon dat visum bij aankomst in Turkije op de luchthaven worden gekocht, maar nu is dat niet meer mogelijk. Het visum dient vooraf online aangekocht te worden op de website van Evisa.

Opgelet: de officiële munteenheid in Turkije is de Turkse lira. Voor 1 euro moet u 3,89 Turkse Lira op tafel leggen. 1 Turkse lira is dan weer 0,26 euro. Al kunt u in de meeste toeristische badplaatsen in Turkije ook gewoon met de euro betalen.

Goed nieuws voor alle zoetekauwen: in de Turkse grootsteden, waaronder ook Istanbul, proberen uitbaters van souvenirwinkels en horecazaken heel inventief te werk te gaan om de daling van het aantal toeristen van het voorbije jaar tegen te gaan. Zo schakelen veel verkopers die oorspronkelijk kunstvoorwerpen en gadgets voor toeristen verkochten, nu over op de verkoop van lokale kruiden en zoetigheden. Die vallen nu eenmaal meer in de smaak bij de mensen uit de Arabische wereld, die momenteel de plaats innemen van de toeristen uit Europa en de Verenigde Staten.

De aanslagen, de mislukte coup van vorige zomer, het gekibbel met de Europese Unie: Turkije kent een onstabiele politieke situatie. Ook het door president Recep Tayyip Erdoğan uitgeschreven referendum in april, over de aanpassing van de Turkse grondwet, zorgde in het land voor een politieke aardverschuiving. Al zal die opgelegde grondwetswijziging, waarbij er een presidentieel systeem zal worden ingevoerd en waarbij alle uitvoerende macht bij de president komt te liggen, deze zomer nog niet van kracht worden. Het nieuwe systeem gaat pas in bij de verkiezingen van 2019, waarna Erdoğan nog twee termijnen van vijf jaar als president kan dienen tot 2029. Voorlopig leidt premier Binali Yıldırım de regering, die ook de nodige voorbereidingen zal treffen voor de verkiezingen in 2019.

Ook niet vergeten: “Roaming like at home” geldt niet in Turkije
De "roaming like at home", waarbij telecomoperatoren in de Europese Unie niets extra meer mogen aanrekenen voor roaming, geldt niet in Turkije. Om een dure gsm-factuur na de vakantie te vermijden, kunt u ter plaatste controleren of de roamingknop op uw gsm wel uitgeschakeld is. Bovendien bieden veel hotels, bars en restaurants in toeristische badplaatsen een gratis wifi-netwerk aan waarvan u gebruik kunt maken.

Meest gelezen