Op reis naar Griekenland? Wat u moet weten van betalingsmogelijkheden tot aardbevingen

Met de zomervakantie voor de deur trekken heel wat Vlamingen er binnenkort op uit in Europa. Het ideale moment om enkele praktische zaken op een rijtje te zetten. Wat moet u weten én wat moet u zeker meenemen naar uw vakantiebestemming? We geven alvast enkele handige tips. Vandaag staat Griekenland in de kijker.

Griekenland heeft het de voorbije jaren zwaar te verduren gehad. Zo leed het vooral onder de vluchtelingen- en migrantencrisis. Ook de economische en financiële situatie kende, voornamelijk in 2015, een groot dieptepunt. Het toerisme ondervindt daar vandaag echter weinig tot geen problemen van. Griekse banken zijn open op hun normale uren en ook bankautomaten zijn beschikbaar in alle toeristische gebieden. Reizigers dienen wel, dat geldt bovendien voor elke vakantiebestemming, contant geld mee te nemen en een betrouwbare reisverzekering af te sluiten.

Als u archeologische sites gaat bezoeken op sommige plaatsen in Griekenland, laat hoge hakken dan maar in het hotel. Om de opgravingen zo goed mogelijk te conserveren heeft de regering enkele jaren geleden schoenen die historische monumenten kunnen beschadigen, verboden.

Als u op vakantie vertrekt naar Griekenland of een ander land binnen de Europese Unie, neem dan voor uzelf en uw reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. 

Opgelet: de financiële crisis in Griekenland heeft ook gevolgen voor vakantiegangers en buitenlanders die daar verblijven en medische verzorging nodig hebben. Aangezien de overheid er de ziekenhuizen laattijdig betaalt, proberen vooral privéziekenhuizen hun geld rechtstreeks bij de (buitenlandse) patiënt te halen. Betaal er dus nooit de ziekenhuisfactuur. Wordt dit u toch gevraagd, neem dan meteen contact op met uw ziekenfonds. Voor meer uitleg over uw medische kosten op reis, lees dan zeker het artikel met tips voor vakantiebestemming Frankrijk(Bron: De Christelijke Mutualiteit)

Het Griekse eiland Lesbos werd begin juni zwaar getroffen door een aardbeving. Dat roept natuurlijk vragen op over de veiligheid ter plaatste. Het reisadvies voor Griekenland blijft toch ongewijzigd. Aardbevingen zijn namelijk geen ongewoon fenomeen in Griekenland, omdat het land op actieve breuklijnen ligt.

Mocht er zich tijdens uw verblijf in Griekenland een ramp of een onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan kunt u in de eerste plaats gezinsleden of naaste vrienden in België over de toestand inlichten en hen geruststellen. In geval van nood of indien communicatie met het buitenland niet mogelijk is, kunt u ook altijd contact opnemen met de Belgische ambassade in Athene.

In een lokale taverna komen de Griekse specialiteiten het beste tot hun recht. Als u daar eens wilt gaan eten, dan kunt u er naar plaatselijke gewoonte rond 9 uur ’s avonds terecht. Om een gerecht te bestellen, is het in Griekenland ook gebruikelijk dat u een kijkje neemt in de keuken. De lades met verse vis en vitrines met klassieke ovenschotels worden graag uitgebreid met u besproken door de kok. Bij de Grieken is het bovendien niet gebruikelijk dat er een voorgerecht geserveerd wordt. Het volledige maal wordt op tafel gezet als het klaar is.

De ministers van Financiën van de eurozone en het Internationaal Muntfonds (IMF) zijn midden juni overeengekomen dat Griekenland recht heeft op een afgesproken schijf noodhulp van 8,5 miljard euro. Het gaat om een nieuwe schijf van een hulppakket dat twee jaar geleden al werd toegezegd. De financiële hulp kwam er net op tijd, want volgende week vervallen enkele deadlines voor terugbetalingen aan de Griekse schuldeisers. Huidig premier Alexis Tsipras, van de linkse partij Syriza, had eerder op een schuldvermindering gehoopt. De linkse regeringsleider wil namelijk in de zomer van volgend jaar financieel weer op eigen benen staan.

Telecomoperatoren in de Europese Unie mogen niets extra meer aanrekenen voor roaming. Dat zijn extra kosten wanneer u mobiel surft, belt of sms't in het buitenland. De dure gsm-factuur na de vakantie moet daarmee tot het verleden behoren dankzij een Europese wet. "Roaming like at home" geldt in de hele Europese Unie, dus ook in Griekenland.

Meest gelezen