Op reis naar Frankrijk? Wat u moet weten van ecovignet tot waarschuwingsapp

Met de zomervakantie voor de deur trekken heel wat Vlamingen er binnenkort op uit in Europa. Het ideale moment om enkele praktische zaken op een rijtje te zetten. Wat moet u weten én wat moet u zeker meenemen naar uw vakantiebestemming? Vandaag staat Frankrijk in de kijker.

Als u een autovakantie hebt geboekt naar la douce France, controleert u best op voorhand welke steden bij onze zuiderburen een milieuzone hebben ingevoerd. Wie in die milieuzones wil rijden, moet namelijk het ecovignet Crit'Air hebben. Er bestaan er zes, elk met een verschillende kleur: van groen voor schone elektrische wagens tot grijs voor auto's die ouder zijn dan vijftien jaar. Als u vanaf 1 juli zonder het juiste vignet rondrijdt, dan riskeert u een boete van 68 euro. Parijs, Lyon en Grenoble hebben ondertussen al zo'n zone ingevoerd. Steden als Rijsel, Straatsburg, Bordeaux en Montpellier volgen pas in september.

Opgelet: het aanschaffen van een ecovignet is alleen verplicht als u van plan bent de desbetreffende steden binnen te rijden. Als u met de wagen naar Frankrijk rijdt, hebt u dus enkel in het centrum van Parijs een Crit’Air-vignet nodig, en dat op werkdagen tussen 8 en 20 uur. In Lyon en Grenoble is dit enkel verplicht voor voertuigen boven de 3,5 ton, en dus niet voor personenwagens. Bent u van plan de steden te doorkruisen via de snelweg, dan is het aanschaffen van een ecovignet niet nodig.

Wie vaak met de wagen op Franse autosnelwegen rijdt, kent ze wel: de tolhuisjes. De tol is verplicht op alle grote snelwegen en moet worden betaald bij de toegangspoorten bij het verlaten van de snelweg. De prijs die u betaalt is afhankelijk van het type voertuig en de route die u neemt. 

Belgen die de Franse wegen gebruiken, betalen niet alleen tol, maar de laatste jaren spekken landgenoten ook fors de Franse staatskas door verkeersboetes. De Fransen hebben namelijk fors geïnvesteerd in flitscamera's, waardoor de pakkans is verhoogd. Wie van of naar het zuiden van Frankrijk gaat met de auto, komt het grootste deel van die actieve flitspalen tegen. Vooral wie naar de Côte d’Azur en de Provence trekt, moet goed opletten onderweg en dit vooral op de A13 tussen Luxemburg en Dijon. Dat is het stuk waar de meeste Belgen worden geflitst.

  • Wat meenemen? Als u op vakantie vertrekt naar Frankrijk of een ander land binnen de Europese Unie, neem dan voor uzelf en uw reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Die ziekteverzekeringskaart staat op naam en bewijst bij een ziekenhuisopname dat u in orde bent met de ziekteverzekering. De kaart kan u aanvragen bij uw ziekenfonds. In privéziekenhuizen geldt de EZVK niet.
  • Wat doen bij medische kosten? Als u ziek bent, betaal dan de medische kosten, zoals een doktersbezoek of de nodige geneesmiddelen, ter plaatste. Houd bovendien alle originele betaalbewijzen, voorschriften en geneesmiddelen-vignetten, én het aanvraagformulier voor terugbetaling goed bij. Die kan u dan bezorgen aan uw ziekenfonds bij thuiskomst.
  • Terugbetaling medische kosten? Als het totale bedrag van de medische uitgaven 200 euro is of minder, is er enkel een tegemoetkoming vanuit de verplichte ziekteverzekering. Ze bedraagt doorgaans 75 procent van de kosten. Vrijwel alle dringende medische kosten boven de 200 euro worden terugbetaald. (Bron: De Christelijke Mutualiteit).

De Franse overheid heeft, naar aanleiding van de recente aanslagen waarmee het land de voorbije drie jaar geconfronteerd werd, een waarschuwingsapp gelanceerd die gebruikers via hun smartphone waarschuwt voor terreuraanslagen. De waarschuwingsapp heet SAIP (Système d'Alerte en d'Information des Populations). Ook vakantiegangers kunnen de app ook vandaag instellen om hem of haar te verwittigen als er een aanslag plaatsvindt in de buurt. In het geval van een bomaanslag of een schietpartij krijgt de gebruiker binnen het kwartier na het alarm van de autoriteiten een notificatie. Het scherm van de smartphone kleurt rood met de boodschap: "Alarm". De app SAIP is momenteel te downloaden in de App Store van Apple en in Google Play.

In zuiderse landen is het geven van gratis kraantjeswater in horecazaken cultureel ingebed. De simpele reden hierachter is dat het er warmer is dan hier en dat het kraanwater daar dus een zuiver dorstlessende functie heeft. Water vragen aan tafel hoeft dus niet, tenzij de voorkeur natuurlijk uitgaat naar flessenwater.

Frankrijk staat op politiek vlak voor nieuwe uitdagingen. De Franse president Emmanuel Maron, tot een jaar geleden nog minister van Economie in de toen door de socialisten gedomineerde regering, heeft op 18 juni ook de Franse parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen. Die waren op twee vlakken historisch te noemen: de twee traditionele partijen zijn aan de kant geschoven en nog nooit werden er zoveel parlementszitjes ingenomen door vrouwen. Maar liefst 38,65 procent van alle verkozenen is een vrouw. Het gevolg van Macrons bewuste keuze om evenveel mannen als vrouwen op de verkiezingslijst te zetten.

De kersverse president, die een sterk pro-Europese koers vaart, moet nu wel aan de slag om de Fransen te kunnen overtuigen van zijn kunnen. Samen met zijn atypische regering, bestaande uit mensen uit de bedrijfs-, cultuur- en sportwereld, wil hij onder andere inzetten op het creëren van een Europees defensiefonds dat Europees militair materieel moet financieren. Ook wil hij dat de eurozone (de landen waar met de euro wordt betaald) een eigen budget, eigen parlement en een eigen minister moet krijgen. Wat de brexitonderhandelingen betreft, zal Macron zich hard opstellen: geen toegang tot de interne Europese markt zonder de Europese spelregels te aanvaarden.

Telecomoperatoren in de Europese Unie mogen niets extra meer aanrekenen voor roaming. Dat zijn extra kosten wanneer u mobiel surft, belt of sms't in het buitenland. De dure gsm-factuur na de vakantie moet daarmee tot het verleden behoren dankzij een Europese wet. "Roaming like at home" geldt in de hele Europese Unie, dus ook in Frankrijk.

Opgelet: het einde van de roamingkosten betekent niet dat bellen vanuit België naar het buitenland voortaan niets extra kost. Als u vanuit ons land naar Frankrijk belt, dan blijft dat een duurder internationaal gesprek. Een bizar gevolg hiervan: als u met een Belgisch mobiel nummer vanuit Frankrijk naar Duitsland belt, dan zal dat goedkoper zijn dan wanneer u vanuit België naar Duitsland belt.

Meest gelezen