Binnenkort geen e-mails meer van de baas buiten de werkuren?

Werknemers moeten het recht krijgen om na hun arbeidsuren geen e-mails te hoeven lezen van hun baas. Ook zou deze zijn personeel niet altijd buiten de werkuren mogen bellen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil daarover afspraken maken met de werkgevers en de vakbonden, in de strijd tegen het toenemende aantal burn-outs. Voorts moeten bedrijven stress- en burn-out-coaches krijgen.
SCIENCE PHOTO LIBRARY

De nieuwe Franse regering heeft al gelijkaardige voorstellen op tafel gelegd. Volgens Peeters kunnen deze maatregelen wel degelijk een rol spelen om de toenemende werkdruk terug te dringen. “Op deze manier moeten we de curve ombuigen, de stijging van het aantal langdurig zieken stoppen en de stijging van het welzijn van de mensen krachtig versterken”, aldus Peeters. Volgens hem blijven mensen soms teveel met hun werk bezig, waardoor op de lange termijn stressklachten en burn-outs kunnen ontstaan.

De voorstellen passen ook in het streven naar werkbaar werk. Volgens de CD&V-bewindsman is het ook hard nodig om maatregelen te nemen, ook met het oog op de hoge kosten van het ziekteverzuim. Deze liepen in 2016 al op tot 7,96 miljard euro. Het aantal werknemers dat kampt met een burn-out is ook al gestegen tot ruim 122.000.

Vrije tijd

Concreet wil Peeters dat via afspraken tussen werkgevers en vakorganisaties er bepaalde uren of tijdsblokken zijn waarin personeel in de vrije tijd niet gestoord wordt. Daarover zijn mogelijk ook per bedrijfssector afspraken te maken. Mensen zouden later op hun werk er ook geen opmerkingen over moeten krijgen dat een mail of telefoontje van hun baas niet beantwoord is. Op die manier kunnen we de wereld hopelijk iets minder volatiel, onzeker, complex en vaag maken”, aldus Peeters.

Om in bredere zin erop toe te zien dat de werkdruk op termijn niet uit de hand loopt, moeten er ook stress- en burn-out-coaches komen. Bedrijven moeten daarvoor per sector de financiering regelen. Een deel van het geld dat nu beschikbaar is voor vorming is daarvoor te gebruiken, aldus Peeters. Deze pools van coaches moeten ook samenwerken met de nu al bestaande comités ter preventie en bescherming op het werk en preventieadviseurs.

Peeters lanceerde zijn voorstellen vandaag in de gespecialiseerde Revida-kliniek van het St. Jozef-ziekenhuis in Bornem. Daar werken teams van onder andere kinesitherapeuten, psychotherapeuten en diëtisten aan de bestrijding van burn-outs. Een belangrijke rol in de behandeling speelt ook zogeheten hartcoherentie, het werken aan een betere ademhaling, zodat er minder stress opwekkende hormonen vrijkomen. Daardoor kan het lichaam ook beter tot rust komen.

"Vogelpik"

Leen Verschraegen kwam enkele jaren geleden met stressklachten terecht bij Revida. Vooral het grote aantal e-mails begon haar parten te spelen. “Het leek wel elke keer alsof er een vogelpik in mijn oog terechtkwam. Het bleef maar doorgaan, er kwam geen einde aan al die prikkels.” Mede door de ademhalingstraining en de begeleiding door kinesitherapeuten kwam zij er weer bovenop. “Dat is ook een boodschap die ik aan iedereen mee wil geven: je komt er wel weer bovenop.”

Om te voorkomen dat werknemers met een burn-out te maken krijgen, is het ook wel zaak om de eerste tekenen snel te herkennen. Zo kunnen hartkloppingen, langdurig slecht slapen en maagproblemen al tekenen zijn dat een personeelslid teveel werkdruk heeft, waarvoor er geen uitlaatklep is. In de meest ernstige gevallen kunnen burn-outs leiden tot volledige fysieke uitputting, depressies, driftaanvallen en geheugenverlies.

VBO: "Goede zaak maar geen nieuwe wetgeving"

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) noemt het een goede zaak dat Peeters wil werken aan bewustwording en het terugdringen van de werkdruk. Het VBO wil alleen geen nieuwe wetgeving op dit terrein en goede afspraken maken tussen werkgever en werknemer. “Goede afspraken maken goede vrienden”, aldus het VBO in een schriftelijke reactie.

Verder vraagt de ondernemersorganisatie zich af of de-connectie of het afschakelen van werkmail en –telefoontjes wel zinvol is, als mensen wel geconnecteerd blijven via sociale media. Ook is er volgens het VBO een tendens naar meer flexibel werken en thuiswerk. Het niet beantwoorden van werkmails zou dan in gaan tegen die trend.

Meest gelezen