5 antwoorden van Ivan De Vadder over breuk tussen CDH en PS

De politiek in (Franstalig) België staat in rep en roer nu het CDH niet langer met de PS wil regeren in de Waalse regering, de Brusselse regering en de regering van de Franse Gemeenschap. Welke gevolgen heeft dit voor de politiek in ons land? Politiek journalist Ivan De Vadder geeft tekst en uitleg.

1. Waarom breekt het CDH met de PS?

"Voorzitter Benoît Lutgen van het CDH geeft het al aan in de eerste zin van zijn toespraak waarin hij aankondigt dat zijn partij met de PS breekt: de hebzucht van sommige Franstalige socialisten heeft het CDH gedegouteerd", zegt De Vadder.

"In Wallonië sleept het Publifinschandaal nu al maanden aan terwijl de PS-top en voorzitter Elio Di Rupo nauwelijks hebben ingegrepen. Nu kent Brussel zijn Samusocialschandaal en opnieuw reageert de PS-top amper. Dat zit het CDH duidelijk dwars."

"We moeten er wel van uit gaan dat alle partijen boter op het hoofd hebben. Bij elke partij zitten mensen die profiteren van vergoedingen. Alleen zijn de echt grote schandalen tot nog toe bij de PS losgebroken, hoewel ook de MR, Open VLD en de N-VA niet buiten schot zijn gebleven. Alleen het CDH is daar tot nog toe vrij goed aan ontsnapt. Nu wil de partij zich losrukken van het slechte imago van de PS."

2. Staan nu nieuwe verkiezingen op stapel?

"Neen", zegt De Vadder. "De Waalse regering, de Brusselse regering, de regering van de Franse Gemeenschap en ook de Vlaamse regering zijn zogenoemde legislatuurregeringen. Dat betekent dat de respectievelijke parlementen hun termijn gewoon uitdoen, zelfs al zegt een van de coalitiepartners in een van de regeringen het vertrouwen op."

Concreet betekent dit dat de partijen in Franstalig België nu opnieuw moeten vertrekken van de zetelverdeling van na de verkiezingen van 2014 en zo voor elke entiteit moeten proberen een nieuwe meerderheid en een bijhorende regering te vormen. "Het CDH roept nu de MR, Ecolo en Défi op om na te gaan of ze samen een nieuwe meerderheid kunnen bereiken."

3. Verdwijnt de PS nu uit alle (deel)regeringen van België?

Dat lijkt inderdaad te gaan gebeuren. "Voorzitter Olivier Chastel van de MR heeft al gezegd dat hij met het CDH wil onderhandelen. Dat was misschien voorbereid gezien de snelheid waarmee de Franstalige liberalen hebben gereageerd. Het geeft aan dat op voorhand enkele telefoontjes hebben plaatsgevonden."

"Het CDH en de MR kunnen samen regeren in de Waalse regering, maar niet in de Brusselse regering en de regering van de Franse Gemeenschap. Daar hebben ze een derde partij nodig om een meerderheid te vormen. Défi zit nu al in de Brusselse regering en zou kunnen bijspringen in de gemeenschapsregering, maar het kan evengoed Ecolo zijn. Wat Brussel betreft, moeten de beide taalgroepen nog eens akkoord gaan met de coalitie die de andere kant vormt."

4. Wat zijn de andere gevolgen voor de PS?

"Als de PS binnenkort in geen enkele regering meer zit, is dat voor het eerst sinds de late jaren 80. Dat is bijna 30 jaar geleden. Voor de PS moet de aankondiging van het CDH als een bom zijn binnengekomen gezien de partij net samenzat om de regels voor een decumul te bespreken."

"Ik vrees dat voorzitter Di Rupo dit niet overleeft. Hij lag al zwaar onder vuur omdat hij niet tussenkwam in het Publifinschandaal en het Samusocialschandaal. Misschien is zijn positie op korte termijn verzekerd, maar op middellange termijn verwacht ik een paleisrevolutie."

5. Heeft dit gevolgen voor de Vlaamse of federale regering?

"Bij de Vlaamse en federale regeringsonderhandelingen in 2014 had zowel CD&V als de MR graag gezien dat het CDH in de federale regering zou stappen. Dat zou 2 liberale en 2 christendemocratische partijen hebben opgeleverd, naast de N-VA. Dat is echter niet gebeurd."

"Sindsdien voelt de MR zich best eenzaam in de federale regering en krijgt ze alle andere Franstalige partijen over zich heen. De komst van het CDH in de federale regering in ruil voor de komst van de MR in de deelregeringen, zou wel eens een logische deal kunnen zijn."

Dat laatste scenario heeft premier Charles Michel (MR) inmiddels tegengesproken. Hij wil federaal alles bij het oude laten en overweegt niet het CDH in de armen te sluiten.

Meest gelezen