MR wil praten over deelregeringen, Michel sluit de rangen federaal

De MR is bereid om rond de tafel te gaan zitten, na het vertrek van het CDH uit alle deelregeringen en de oproep om meerderheden te vormen zonder de PS. Maar premier Michel wil het CDH niet in de federale regering. Volgens Olivier Maingain van DéFi wil het CDH "zijn eigen vel redden".

Na de démarche van CDH, om te breken met de PS in de regionale regeringen, reageerde MR-voorzitter Olivier Chastel snel. Zijn partij, de Franstalige liberalen zijn bereid om te praten over nieuwe regeringen, zonder de PS. Het partijbureau van de Franstalige liberalen komt vanavond bijeen om zich over de politieke situatie te buigen.

Volgens Chastel sluit de verklaring van CDH-voorzitter Benoît Lutgen aan bij de analyse van de MR. "Al maanden klagen we de stilstand van de deelregeringen aan. In Wallonië, de Franse gemeenschap en Brussel zijn de inspanningen van de socialistische ministers-presidenten gericht op de redding van hun partij. Het beheer van de entiteiten verschuift naar de achtergrond", aldus Chastel.

"Het herstel van de deelentiteiten is van vitaal belang. De MR zal dus positief antwoorden op een oproep voor een politieke dialoog over de toekomst van de deelentiteiten", besluit de MR-voorzitter.

Vanavond voegt hij daar nog aan toe dat "de MR altijd zijn verantwoordelijkheid wil nemen". "We moeten nagaan hoe de verschillende entiteiten de situatie kunnen rechttrekken, en zeker hun economische situatie." Meer wil hij niet kwijt: "Ik wil er eerst over praten met de mensen van mijn partij en de situatie analyseren."

Ecolo: "Kleine politieke spelletjes"

Ecolo was niet op de hoogte dat CDH-voorzitter Benoît Lutgen vandaag drie regeringen zou opblazen. Dat zegt covoorzitter Zakia Khattabi, die het heeft over een "gijzeling".

"Het gaat vandaag niet om postjes, of om een regering, maar om deugdelijk bestuur", zegt Khattabi bij RTBF. Ze twijfelt aan de oprechtheid van de motivatie bij CDH. "Tussen gisteren, toen CDH nog achter de cumul stond, en vandaag is de partij van perspectief veranderd", aldus de covoorzitter. "Uiteindelijk zijn dit kleine politieke spelletjes."

Voor Ecolo stelt de vraag van een regeringsdeelname zich niet, geeft Khattabi aan. "Vanaf woensdag leggen wij wel voorstellen voor deugdelijk bestuur op tafel."

Regionaal, niet federaal

Premier Charles Michel stuurde de communicatie van zijn partij later enigszins bij door te zeggen dat de MR federaal alles bij het oude wil houden en er niet aan denkt het CDH in de armen te sluiten. 

"We zijn met vier partijen en zetten het werk voort met vier #begov zal blijven hervormen #jobsjobsjobs #vertrouwen", twitterde hij. Wat hem betreft komt de Franstalige tegenhanger van CD&V dus niet in zijn federale regering.

Drie jaar geleden, tijdens de formatie, wilde CDH-voorzitter Benoît Lutgen niet weten van gesprekken met de partijen van de huidige federale regering.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten twitterde een soortgelijke boodschap. "Een sociaal-economische hervormingsregering met 4. Met dit sterke project én deze partijen werken we verder."

Bart De Wever, voorzitter van regeringspartij N-VA, zit op dezelfde golflengte als de twee liberale kopstukken. "De gebeurtenissen in het Franstalige politieke landschap volgen wij met interesse, maar dit heeft wat ons betreft geen repercussies op het federale niveau", reageert hij. "Wij willen vooral verder werken in stabiliteit tot 2019."

 

"Drie traditionele partijen hebben grote verantwoordelijkheid"

Volgens DéFi (het vroegere FDF) wil het CDH met zijn aankondiging vooral "zijn eigen vel redden". Dat vertelt voorzitter Olivier Maingain aan Le Soir. "Als het CDH echt stappen vooruit had willen zetten rond deugdelijk bestuur, had ze dat de afgelopen jaren kunnen doen", zegt hij.

"De partij is aan de macht in Wallonië en Brussel. Wat ontsporingen betreft, zijn de PS en de MR overigens aan elkaar gewaagd. Die twee partijen besturen de stad Brussel. De drie traditionele partijen hebben alle drie een grote verantwoordelijkheid."

De top van DéFi zit morgen samen om te beslissen of de partij ingaat op de uitnodiging van Lutgen om nieuwe meerderheden te vormen.

Meest gelezen