Woonzorgcentrum in Tielt zet grote middelen in tegen schurft

Het woonzorgcentrum Deken Darras in Tielt heeft een actieplan klaar om schurft te bestrijden nadat de huidziekte bij een bewoner en een personeelslid is vastgesteld. Zo krijgt iedereen preventief medicijnen en moet iedereen in bad.
STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Om 7 uur morgenochtend treedt in het woonzorgcentrum Deken Darras in Tielt in West-Vlaanderen een heus actieplan in werking in de hoop met de schurftmijt af te rekenen. Het minuscule diertje is enkele dagen geleden aangetroffen bij een bewoner en een personeelslid.

"Iedereen krijgt een behandeling met medicijnen", zegt OCMW-voorzitter Pascale Baert. "Dat betekent tegelijk dat we niet zullen weten of intussen nog mensen met schurft zijn besmet, omdat de incubatietijd 14 dagen betreft. Als nog mensen zijn besmet, zullen ze dus automatisch zijn behandeld."

Daarnaast wordt al het bedlinnen ververst en moeten alle bewoners onder de douche. "De komende dagen en weken gaan we extra aandacht aan hygiëne besteden, al doen we dat uiteraard altijd", zegt Baert. "We merken dat rond schurft een taboe hangt, maar uiteindelijk is dit zoiets als luizen of de griep."

De ziekte is het woonzorgcentrum binnengeslopen door een bezoeker die langdurig huidcontact had met een bewoner. Die besmette op zijn beurt een personeelslid. "Maar we gaan er vanuit dat we dinsdag schurftvrij zijn", aldus Baert. Gezien de incubatieperiode, moet over 14 dagen duidelijk zijn of het woonzorgcentrum effectief schurftvrij is.

Wat is schurft?

Schurft of scabiës is een huidziekte veroorzaakt door de schurftmijt. Dat is een diertje van minder dan 0,5 millimeter groot dat de huid binnendringt en daar gangen graaft. Zijn nakomelingen bouwen dat gangenstelsel steeds verder uit. Na enkele weken leidt dit tot jeuk en irritatie.

Schurft is erg besmettelijk. Een gewone handdruk is relatief veilig, maar intens contact zoals een langdurige omhelzing of seks geeft wel een grote kans op overdracht. Als de ziekte tijdig wordt vastgesteld en behandeld, is ze niet gevaarlijk.

Meest gelezen