Wie bakt, drinkt niet: tien eenvoudige tips om drama's bij barbecueën te voorkomen

Zodra de zon in het land is, steken we graag met z'n allen de barbecue aan. Zo'n gezellige barbecue kan door onwetendheid of onachtzaamheid echter helemaal omslaan, met zware brandwonden tot gevolg. Jaarlijks belanden een 200-tal mensen op de spoeddienst. We geven u daarom tien eenvoudige tips mee om drama's te voorkomen:

1. Plaats uw BBQ niet op een wankele tuintafel

Plaats uw BBQ op een stabiele, vlakke en stevige ondergrond en uit de wind. Zet het toestel nooit op een wankele tuintafel of in de buurt van tenten, parasols, tafellakens en struiken. Hebt u een elektrische BBQ? Plaats hem niet in de buurt van zwembaden, en laat het snoer over de grond lopen en op afstand van het looppad anders kan er iemand struikelen en de BBQ doen omvervallen.

2. Elke BBQ heeft een BOB

Barbecueën en alcohol drinken gaan niet samen. Hou te allen tijde uw verstand erbij. Eén persoon is verantwoordelijk, bedient de BBQ en is meteen ook BOB. Plaats alcoholische dranken op veilige afstand. Door de hitte kunnen de alcoholdampen immers ontvlammen.

3. Barbecue niet in ontbloot bovenlijf

Akkoord: het zonnetje schijnt, het is tropisch warm en een ontbloot bovenlijf of een bikini is erg praktisch. Niet tijdens het barbecueën echter. Draag bij voorkeur een linnen of katoenen short en handschoenen. Licht ontbrandbare kledij zoals een nylon zwembroek of bikini zijn uit den boze. Bij vuur krimpt en smelt textiel met een synthetische samenstelling. Smeltend textiel heeft een hoge temperatuur en veroorzaakt diepe brandwonden.  

4. Veilig bedienen

Gebruik spiezen met een houten handvat. Metalen handvaten warmen op en worden dus gloeiend heet. Gebruik een vleestang om het vlees of de vis om te draaien. Prik niet te veel in het vlees: het sap of vet spat omhoog en geeft extra vlammen.

5. Hou kinderen en huisdieren op 2 meter afstand

Kinderen of huisdieren in de buurt van de BBQ? Geen goed idee. Ze zijn speels, nonchalant en vooral onvoorspelbaar. Hou ze zeker op 2 meter afstand. Een emmer water, een emmer zand, brandblusser of een branddeken naast de barbecue is geen overbodige luxe.

6. Een barbecue in gang steken

Gebruik geen methanol, benzine, brandgel/brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Deze middelen kunnen in combinatie met open vuur een steekvlam veroorzaken. Een steekvlam kan ernstige brandwonden geven in het gezicht of aan de hals, borst, armen en handen. Steek het vuur aan met producten en houtskool die een CE-markering hebben.

7. Zet aanmaakvloeistof niet in de volle zon

Bij aanmaakvloeistof is het belangrijk de fles niet in de volle zon te zetten of ze te openen dicht bij een open vuur.

8. Controleer de toevoer van een gasbarbecue

Kijk de toevoerslang van uw gasbarbecue na op gaatjes. Dit doet u door de slang in te smeren met zeep. Als er belletjes ontstaan, weet u dat het tijd is voor vervanging.

9. Weg met die haardroger

Blaas ook niet om het vuur van extra zuurstof te voorzien, gebruik een blaasbalg of waaier. Veel mensen gebruiken een haardroger om het vuur aan te wakkeren, maar dat kan een steekvlam veroorzaken.

10. Veilig opruimen

Na gebruik blijft een barbecue nog lang heet. Verplaats nooit een brandende of warme BBQ. Gebruik bij houtskool indien nodig water of zand om te doven. Ruim de as pas op als de BBQ helemaal afgekoeld is (meestal de dag nadien). Een elektrische BBQ? Vergeet de stekker niet uit te trekken. BBQ op gas? Draai de gaskraan dicht en zet de warmtestand uit.

bron: brandweer, gezondheid.be en Brandwondencentrum Neder-Over-Heembeek

Meest gelezen