Privépartners geen kandidaat meer voor Antwerpse daklozenprojecten

De privépartners die zouden instaan voor de uitbating van drie Antwerpse daklozenprojecten, G4S Care en De Wooncompagnie, trekken zich terug. Dat hebben ze besloten na overleg met OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). De linkse oppositie is tevreden over de terugtrekking, al vindt ze dat de beslissing rijkelijk laat is.

De exploitatie van het inloopcentrum voor daklozen De Vaart, de verantwoordelijkheid voor de Antwerpse zorgteams voor daklozen en de uitbating van het Antwerpse zorghostel voor daklozen met een verslavingsproblematiek was oorspronkelijk door het OCMW toegewezen aan G4S Care-De Wooncompagnie.

Maar Duchateau vond dat onder meer een breuk binnen het partnerschap niet meer de nodige garanties gaven voor een optimale dienstverlening aan de doelgroep. Het OCMW gaat nu onderhandelen met de huidige uitbater, het CAW, om de uitbating voort te zetten.

Linkse oppositie is tevreden

De linkse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA reageren tevreden op het nieuws dat G4S Care zich terugtrekt uit de drie daklozenprojecten die het bedrijf waren toegewezen door het Antwerpse OCMW. "We hebben echter al twee maanden geleden om onderzoek gevraagd naar de partnerschappen die G4S aankondigde in zijn dossier, dus dit is rijkelijk laat", zegt OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a).

"We stellen nu opnieuw voor dat de aflopende samenwerking met het CAW tot het einde van het jaar verlengd wordt, zodat we rustig kunnen bekijken hoe het nu verder moet met de daklozenzorg in Antwerpen." Peeters stelt verder dat "het gezond verstand gezegevierd" heeft en dat het dossier van beveiligingsfirma G4S "duidelijk te veel onregelmatigheden telde". "De vraag blijft nu wel waarom men G4S ondanks alles maar bleef vooruitschuiven als de beste kandidaat", zegt hij.

OCMW-raadslid voor PVDA Lise Vandecasteele vindt eveneens dat de vraag aan G4S om zich terug te trekken al veel langer had moeten worden gesteld. "De huidige werking wordt al volop afgebouwd met het oog op het overlaten aan G4S begin juli, dus de schade is groot", stelt ze. "Nochtans was uit buitenlandse voorbeelden al duidelijk dat G4S geen betrouwbare partner is en dat een commercieel bedrijf gewoon geen plaats heeft bij dit soort projecten. Dit is puur wanbeleid, meneer Duchateau zou nu beter ook de eer aan zichzelf houden."

Groen noemt het nieuws het zoveelste bewijs dat de commercialisering van de zorg een grote knoeiboel is en vraagt aan OCMW-voorzitter Duchateau om dat hele principe aan de kant te schuiven. "Hij moet nu de strijdbijl begraven en het vertrouwen met het middenveld herstellen, in het belang van zij die de zorg nodig hebben en nu het grootste slachtoffer van dit drama zijn", zegt gemeenteraadslid Ikrame Kastit.

Meest gelezen