PORTRET Yvan Mayeur: een hobbelig parcours van polemiek en controverse

PS-politicus Yvan Mayeur werd eind 2013 burgervader van de Brusselaars, tot nu dus. Sindsdien is zijn naam vaak in de pers gekomen wegens polemiek en controverse, dezer dagen met het schandaal rond Samusocial. N-VA-toppolitici, de Brusselse agenten tot zelfs zijn eigen partijgenoten: allen zijn al in aanvaring gekomen met Mayeur.

Profiel: donkerrood tegen de gediplomeerde universitairen van de PS

Yvan Mayeur (57) volgde in december 2013 Freddy Thielemans op als burgemeester van Brussel. Thielemans voelde zich te oud geworden voor die functie. Mayeur was tot dan bijna twee decennia OCMW-voorzitter geweest.

Het contrast tussen Thielemans en Mayeur werd meteen duidelijk: daar waar Thielemans zich als een pragmatische bon vivant profileerde, staat diens opvolger Mayeur bekend als een donkerrode socialist die bijzonder hard uit de hoek kan komen.

Een moeilijk karakter wordt wel eens gezegd over Mayeur. Hij durft ook te overreageren op commentaar van hoogopgeleide en universitair gediplomeerde partijgenoten, Mayeur heeft "slechts" een diploma maatschappelijk werker.

Dat alles maakt dat Yvan Mayeur niet altijd even goed ligt in zijn eigen partij, de PS. Mayeur had bijvoorbeeld ambitie om door te groeien binnen de PS, maar voorzitter Elio Di Rupo heeft hem nooit minister gemaakt. En met partijgenoot Rudi Vervoort - de minister-president van het Brussel Gewest - botst het ook omdat Mayeur zich als burgemeester sterk profileerde als het gezicht van de hoofdstad.

Mayeur versus zijn agenten: kanonnenvlees tijdens betoging

In het najaar van 2014 kwam het tot een grote botsing tussen burgemeester Mayeur en zijn politiediensten. Aanleiding was de nationale betoging in de hoofdstad. Er ontstonden toen rellen, en daarbij raakten 112 agenten gewond.

Mayeur was toen de gebeten hond bij zijn korps. Volgens de agenten hadden ze slechte bevelen gekregen en waren ze niet voldoende uitgerust. "We waren duidelijk kanonnenvlees", klonk het bij de politie. Dat de burgemeester ook ostentatief had meegelopen in de betoging terwijl zijn agenten werden afgeranseld, frustreerde de Brusselse agenten danig.

(lees verder onder foto) 

Mayeur versus N-VA: geen taart voor Jambon

In de nasleep van de nationale betoging kwam het ook tot een botsing tussen burgemeester Mayeur van Brussel en twee prominenten N-VA-politici.

Tijdens de nationale betoging in Brussel hadden Antwerpse dokwerkers nogal wat amok gemaakt. Antwerpen is de stad waar N-VA-voorzitter Bart De Wever burgemeester is. Volgens Mayeur had De Wever de dokwerkers wettelijk gezien moeten tegenhouden. "Een kat in het nauw maakt rare sprongen", reageerde De Wever.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gelastte dan weer een onderzoek naar de opstelling van Mayeur. De relatie tussen beide heren raakte zodanig verzuurd, dat op kerstavond van 2014 minister Jambon geen toelating kreeg van Mayeur om taart te komen uitdelen aan de Brusselse agenten.

(lees verder onder foto)

Mayeur versus de Vlamingen: "Vlaanderen bevuilt Brussel met extremisten"

Na de aanslagen van 22 maart 2016 was de (politieke) sfeer in België en de hoofdstad in het bijzonder vrij gespannen. Enkele dagen na de aanslagen liep een rouwmoment aan de Beurs uit de hand toen enkele honderden hooligans uit Vilvoorde keet waren komen schoppen in het centrum van Brussel.

"Vlaanderen heeft Brussel vervuild met extremisten", klonk het toen ongemeen scherp uit de mond van de Brusselse burgemeester. Gelijkekansencentrum Unia kreeg tientallen klachten over die uitspraak van Mayeur. Hij bood wat later zijn excuses aan. "Natuurlijk verwar ik zes miljoen Vlamingen niet met 450 hooligans."

"Mayeur heeft de steun van alle Brusselse socialisten en van de voorzitter van de PS", reageerde PS-kopstuk Laurette Onkelinx achteraf. Ze gaf wel toe dat Mayeur een fout had gemaakt.

(lees verder onder foto) 

Mayeur versus de Brusselse handelaars: burgemeester uit restaurant gezet

In april vorig jaar stapte Yvan Mayeur het Brusselse restaurant Cécila binnen. Maar de chef zag dat niet zitten en stuurde de burgemeester wandelen. "Ik heb hem vriendelijk gevraagd het restaurant te verlaten." Ook bij andere Brusselse handelaars zat toen het ongenoegen over burgemeester Mayeur en zijn politiek erg diep.

Aanleiding: de voetgangerszone die in de zomer 2015 door het stadsbestuur werd doorgevoerd in een aantal straten rond de Anspachlaan in hartje Brussel. "De voetgangerszone heeft ervoor gezorgd dat mensen niet meer in het centrum raken én dat er 's avonds een onveiligheidsgevoel heerst. Daardoor is mijn omzet met 40 procent gedaald. Ik ben bijna failliet", aldus de chef van restaurant Cécila.

Mayeur liet de voetgangerszone wat aanpassen, maar het ongenoegen bij de handelaars is er tot vandaag nog steeds. "Herbegin gewoon van nul", is hun boodschap aan het stadsbestuur.

Meest gelezen