Macron duidt Edouard Philippe van Les Républicains aan als premier

Edouard Philippe is aangeduid als de nieuwe eerste minister van Frankrijk. Dat heeft president Emmanuel Macron beslist op het Elysée in Parijs. Edouard Philippe is politicus voor de traditionele rechtse partij Les Républicains.
Overdracht van de macht tussen Cazeneuve en Philippe.

De aankondiging van de nieuwe eerste minister was voorzien voor in de loop van de ochtend, maar pas even voor 15 uur kwam de secretaris-generaal van het Elysée met de mededeling dat de 46-jarige Edouard Philippe premier wordt. Voor velen voelde de hele ochtend dan ook eerder aan als En attendant Godot.

De naam van Philippe circuleerde al enige tijd. De nieuwe premier is momenteel burgemeester van de stad Le Havre, voor de partij Les Républicains. President Macron slaat met deze benoeming duidelijk een brug tussen zijn partij La République en Marche en (de kiezers van) de traditionele rechtse partij. De Franse krant Le Monde heeft het over een poging van Macron om "rechts te doen exploderen", waarbij hij vooral aanhangers van oud-premier Alain Juppé wil aantrekken.

De benoeming van de eerste minister is in elk geval belangrijk voor Macron, in het licht van de komende parlementsverkiezingen volgende maand. Die worden cruciaal: met een parlementaire meerderheid achter hem zal Macron veel makkelijker zijn programma kunnen uitvoeren. De premier is in dat licht het bindmiddel tussen de president en het parlement.

Vertrouweling van Juppé

Volgens de entourage van president Macron beantwoordt Edouard Philippe perfect aan het profiel voor de nieuwe eerste minister onder de nieuwe president van de Republiek.

Philippe was een tijdlang militant voor de socialistische partij PS. Relatief snel maakte hij de switch naar rechts en werd hij een vertrouweling van partijboegbeeld Alain Juppé, van wie hij intussen gelukwensen heeft gekregen. Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen was Philippe de co-woordvoerder van Juppé bij de voorverkiezingen van Les Républicains. Uiteindelijk werd François Fillon naar voren geschoven als kandidaat voor de Republikeinen. Toen die werd getroffen door het schandaal rond de vermeende fictieve parlementaire – en goedbetaalde – job van zijn echtgenote, besliste Philippe om zich terug te trekken uit de actieve campagne van Les Républicains.

Het profiel van Philippe is overigens enigszins parallel met dat van Macron. Ook hij studeerde aan de prestigieuze Ecole Nationale d'Administration en heeft - als advocaat - ervaring in de privé. Edouard Philippe heeft volgens de krant Le Figaro ook "een zekere gevoeligheid voor een rechts-liberaal beleid en hervormingen", wat aansluit bij het programma va de president. Bovendien is het een relatief onbekend gezicht, wat dan weer past in de "vernieuwing" waar Macron naar eigen zeggen voor staat.

(lees verder onder foto)

Morgen nieuwe regering

Edouard Philippe zal nu zijn intrek nemen in Matignon, de ambtswoning van de Franse premier. Hij volgt er Bernard Cazeneuve op, die straks symbolisch Matignon zal verlaten met een Citroën DS.

Verwacht wordt dat de nieuwe premier morgen de samenstelling van zijn regering zal aankondigen. 

Normandiërs onder elkaar: gematigd, maar veroveraars

In hun toespraken hadden de oude en de nieuwe premier, Bernard Cazeneuve en Edouard Philippe, niets dan lof voor elkaar. Het was dan ook een vriendelijke wisseling van de wacht in het Matignon.

Philippe merkte daarbij op zowel hij als Cazeneuve afkomstig zijn uit de streek Normandië. "De Normandiërs zijn agressief gematigd en tegelijk veroveraars", klonkt het. Anderzijds benadrukte Philippe wel dat "hij een man van rechts is". Dat is wel opvallend, want het lijkt wel de bedoeling van president Macron om centrumfiguren met elkaar te verbinden.

Echt veel liet Philippe nog niet in zijn kaarten kijken. Dat kan ook niet want, hij wist wellicht ook pas een uur te voren dat hij premier zou worden. Wel zou Philippe morgenmiddag zijn regering voorstellen. Het is uitkijken naar wie daar gaat inzitten en welke post krijgt.

Portret: Wie is de nieuwe Franse premier?

Meest gelezen