Tom De Cock over criteria bloeddonatie: "Dit is spuwen op mijn trouwboekje"

MNM-presentator Tom De Cock vindt de maatregel dat homoseksuele mannen bloed kunnen geven op voorwaarde dat ze één jaar geen seks hebben gehad met een andere man wel discriminerend. "Dit gaat wel over geaardheid", zegt hij.

Vandaag gaf de ministerraad groen licht om ook homomannen toe te laten als bloeddonor. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block is seksuele geaardheid niet meer van belang, maar wel het seksuele risicogedrag. Een man die seks gehad heeft met een man vertoont volgens het nieuwe wetsontwerp risicogedrag en mag een jaar geen bloed meer geven.

"Dit komt er op neer dat homo's nog steeds geen bloed mogen geven", zegt Tom De Cock. "Als ik mensen wil helpen en bloed wil geven, moet ik een jaar lang van mijn echtgenoot afblijven. Dat is spuwen op mijn trouwboekje."

"Dit gaat wel over geaardheid, wat mensen ook mogen beweren. Je sluit mannen als ikzelf, en zo zijn er heel veel, uit. Verkavelingshomo's worden ze ook wel eens genoemd: mannen die met één partner samenleven, die even getrouwd zijn als andere heterokoppels, die vaak kinderen hebben, zoals mijn man en ikzelf, en die een heel saai seksueel bestaan lijden. Die mannen gooi je weg met het badwater."

© vrt Lies Willaert

"Statistieken gaan niet over mij"

De Cock zegt dat de statistieken waarop het Rode Kruis en de minister zich baseren niet over hem gaan. "Ik word wel gediscrimineerd op basis van mijn geaardheid, want ik word tot die groep gerekend op basis van mijn geaardheid en niet op basis van mijn gedrag. Want mijn gedrag is perfect normaal, veilig, toelaatbaar en houdt geen enkel risico in voor de volksgezondheid."

Hij vindt het schandalig dat in de mededeling homoseksualiteit in hetzelfde rijtje wordt gezet als prostitutie of drugsverslaving. "Dat is werkelijk een slag in het gezicht van iedereen die homoseksualiteit als iets normaals probeert te beleven. De ministerraad en het Rode Kruis houden het beeld in stand dat homoseksualiteit iets vies is, iets gevaarlijks, iets ziekelijks."

Cavaria wijst er op dat een uitsluitingsperiode van 12 maanden lang is

Çavaria, de koepel van alle holebi- en transgenderverenigingen in ons land, reageert positief op de maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om ook homomannen toe te laten als bloeddonor.

"Wij pleiten zelf al heel lang voor de afschaffing van de levenslange uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen", zegt Jeroen Borghs.

Hij wijst er wel op dat een uitsluitingsperiode van 12 maanden lang is. "Dit maakt het voor veel mensen onmogelijk om bloed te geven. We vragen ons af of het niet korter kan."

Çavaria vraagt ook dat de uitsluitingstermijn constant geëvalueerd wordt en in lijn gebracht wordt met de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Waarom mogen mannen die seks hebben met mannen geen bloed geven?

Wie bloed wil geven moet een vragenlijst invullen en heeft een gesprek met een arts. Daarbij worden verschillende risicofactoren bevraagd: verblijf in het buitenland, tatoeages, gebruik van drugs en seksueel gedrag. Als er een verhoogd risico is op besmetting, mogen mensen een tijdje geen bloed meer geven. Dat komt omdat niet alle virussen onmiddellijk op te sporen zijn in het bloed, maar wel al op andere mensen kunnen overgedragen worden.

Het Rode Kruis zegt dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 20 homoseksuele mannen besmet zijn met hiv, tegenover 1 op de 5.000 bij mannen die geen seks hebben met mannen. Het risico op hiv-besmetting is het duidelijkst aanwezig bij mannelijke donoren die minder dan 1 jaar geleden seks hadden met een man. Binnen een stabiele relatie tussen twee mannen is het risico dat een besmetting met hiv niet ontdekt wordt meer dan 50 keer hoger dan in een heteroseksuele relatie met een nieuwe partner.

Volgens het Rode Kruis is er geen discriminatie in het spel. "Ook vrouwen die seks hebben met een man uit een hoog-risicogroep, worden voor één jaar uitgesloten", klinkt het. De uitstelperiode van 1 jaar voor mannen of partners van mannen die seks gehad hebben met een man zal regelmatig opnieuw geëvalueerd worden, op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, zegt het Rode Kruis.

Meest gelezen