Uitleg Rusland klopt niet: bombardement had sarin moeten vernietigen

Volgens Rusland en Assad heeft het Syrische leger een wapendepot van de rebellen gebombardeerd waar gifgas was opgeslagen en is dat zenuwgas zo vrijgekomen. Experten stellen echter dat bij een bombardement zenuwgassen net grotendeels vernietigd zijn. De kans is dus groter dan het gas vanuit vliegtuigen gedropt was.

Damascus ontkende gisteren meteen de beschuldigingen uit het Westen dat het regime van Assad een chemische aanval zou hebben uitgevoerd. Syrische militaire bronnen spraken van een ontploffing in een fabriek van chemische wapens die in handen van de rebellen is.

Die stelling krijgt nu ondersteuning vanuit Rusland. "De Syrische luchtmacht heeft een terroristische opslagplaats gebombardeerd waar zich toxische producten bevonden", heeft het Russische ministerie van Defensie nu verklaard. Of het om een vergissing dan wel een doelbewust bombardement is geweest, zegt Moskou niet.

"Volgens de Russische luchtruimcontrolesystemen heeft de Syrische luchtmacht gisteren tussen 11.30 uur en 12.30 uur lokale tijd een luchtaanval uitgevoerd op de oostelijke buitenwijken van Khan Shaykhun, met als doelwit een grote munitieopslagplaats van terroristen", aldus het ministerie. Volgens Moskou waren op dat terrein ook labo's om projectielen met toxische producten te vervaardigen.

Russische verklaring is niet mogelijk, aldus expert

Onze collega Jan Balliauw ziet echter twee problemen met de verklaring van de Russen en van het Syrische leger. Zo klopt de tijdslijn niet met wat getuigen in Khan Shaykhun gezegd hebben en al evenmin klopt de Russische uitleg inhoudelijk.

Balliauw baseert zich daarbij op de Belgische expert inzake chemische wapens Jean Pascal Zanders. Die zegt dat bij een Syrisch luchtbombardement de opgeslagen hoeveelheden zenuwgassen net vernietigd zouden worden door de explosies en door het vuur en dus grotendeels onschadelijk gemaakt zouden zijn.

Ook gelooft Zanders niet dat de rebellen in Idlib daar grote hoeveelheden sarin of andere zenuwgassen zouden bezitten. "We hebben vooral bij IS gezien dat ze geprobeerd hebben om chemische munitie te maken. Bij een aantal aanvallen, zowel in Irak als Syrië, ging het om chloor. Er zijn enkele incidenten geweest met mosterdgas van een vrij lage kwaliteit. Maar sarin is nog altijd een stukje moeilijker om op grote schaal te maken, vooral omdat het ook bijzonder toxisch is voor de mensen die instaan voor de productie."

Ook VRT-journalist Jens Franssen benadrukte al dat sarin "geen huis-tuin-en-keukengifgas" is. "Je hebt gespecialiseerde mensen en middelen nodig om het te produceren."

Meest gelezen