Portugese premier: "Dijsselbloem heeft racistische, xenofobe en seksistische visie"

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ligt zwaar onder vuur na uitspraken die hij begin deze week gedaan heeft in een interview over solidariteit in de eurozone. "Hoe sneller hij ontslag neemt, hoe beter", reageerde de voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi. Ook Antonio Costa, de premier van Portugal, eist het ontslag van Dijsselbloem en klaagt zijn "racistische, xenofobe en seksistische visie" aan.
AFP or licensors

In een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung ging Dijsselbloem maandag in op de solidariteit tussen noordelijke en zuidelijke eurolanden. "Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie ze vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak", zei hij.

De opmerking is bij de Italiaanse geestesgenoten van Dijsselbloem in het verkeerde keelgat geschoten. "Dijsselbloem heeft de kans gemist om te zwijgen", zo schreef voormalig premier Renzi op Facebook. Hij noemde de opmerking "dom". "Hoe sneller hij ontslag neemt, hoe beter." Ook Renzi's partijgenoot en fractieleider in het Europees Parlement Gianni Pittella reageerde bijzonder ontstemd.

Costa: "In een degelijk Europa zou Dijsselbloem al ontslagen zijn"

Antonio Costa (foto in tekst), de premier van Portugal, eist het ontslag van Dijsselbloem. "Europa zal alleen geloofwaardig zijn als gemeenschappelijk project op de dag dat mijnheer Dijsselbloem geen voorzitter meer is van de eurogroep en wanneer er duidelijke excuses worden aangeboden aan de landen en aan de mensen die zwaar beledigd zijn door deze uitspraken", zei hij. 

"In een degelijk Europa zou mijnheer Dijsselbloem al ontslagen zijn. Het is onaanvaardbaar dat iemand met een dergelijk gedrag die zo'n racistische, xenofobe en seksistische visie heeft op een deel van de Europese landen voorzitter kan zijn van een organisatie zoals de eurogroep."

 De voorzitter van de Europese socialistische partij Sergej Stanishev heeft ook afstand van hem genomen. "Met slechts één zin is Dijsselbloem erin geslaagd vele mensen te beledigen en in diskrediet te brengen en verdeeldheid te zaaien", zegt de Bulgaar. "Het is een echte schande dat een vertegenwoordiger van onze politieke familie de essentie van de waarden van eenheid, respect en solidariteit tegenspreekt."

Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager uitte ook kritiek. "Ik zou dit niet gezegd hebben en ik denk dat het niet correct is", zo reageerde de Deense liberale.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Dijsselbloem weigert excuses

Dijsselbloem heeft nog een mandaat als eurogroepvoorzitter tot januari 2018. Ondanks zijn nakende vertrek als minister van Financiën - zijn partij, de PvdA, leed een historische nederlaag bij de Nederlandse parlementsverkiezingen van vorige week - wil hij graag zijn termijn als voorzitter van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone uitdoen, maar zijn positie staat zwaar onder druk. 

Dijsselbloem probeert de schade te beperken. Hij wijt het aan zijn "Nederlandse directheid" die niet altijd wordt gewaardeerd. "Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat", zei hij. Eerder liet een woordvoerder al weten dat "Dijsselbloem in het algemeen sprak over solidariteit in de eurozone en niet bepaalde landen bekritiseerde." Een dag eerder had de ontslagnemende minister in het Europees Parlement geweigerd om zijn excuses aan te bieden.

Gisteren raakte ook nog bekend dat Dijsselbloem een van de doelwitten van de acht bombrieven was die maandag werden aangetroffen in het postcircuit in Athene. 

Meest gelezen