"Als regering 1 straaljager verkoopt, heeft zorgsector direct 10 sociale akkoorden"

In Brussel hebben zo'n 14.000 werknemers uit de zorgsector betoogd. Het personeel in de zorg wil een sociaal akkoord met betere loon- en arbeidsvoorwaarden en het hekelt de besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Net als zo veel overheidsdiensten moet ook de zorgsector besparen. Dat leidt volgens de actievoerders tot een mindere zorgverlening en tot overbelasting van het personeel. Het personeel wil vooral dat er niet geraakt wordt aan de zogenoemde adv-dagen.

Die arbeidsduurvermindering kwam er na de Witte Woede in de jaren 90. Het zorgpersoneel leverde toen loon in voor extra vakantiedagen. Concreet: werknemers krijgen vanaf 45 jaar een extra dag verlof per maand, vanaf 50Ā jaar twee dagen en vanaf 55 jaar drie dagen. Minister De Block zou willen raken aan die regeling.

"Ik vind het erg dat wij altijd moeten betogen"

Vakbonden, werkgevers en de betrokken Vlaamse en federale ministers onderhandelen al sinds de vorige betoging in december over een nieuw sociaal akkoord. "Officieel zijn dat onderhandelingen, maar ik noem dat eerder samenkomsten", zegt Jan Piet Bauwens van de socialistische bond BBTK. "Er komt niets op tafel, en als we het willen hebben over budget, krijgen we algemene stilte."

Mark Selleslach van de christelijke LBC-NVK treedt hem daarin bij. "Het gaat niet vooruit. Als het voor de regering belangrijk is, sluiten ze zich soms nachtenlang op in een kasteel, maar dat geldt blijkbaar niet voor ons. Ik vind het heel erg dat wij altijd moeten betogen, dat meen ik."

Vooral het gebrek aan budget, lijkt een probleem. "Maar als de regering Ć©Ć©n straaljager verkoopt, hebben we direct 10 nieuwe sociale akkoorden", klinkt het laconiek. De betoging heeft volgens de politie 14.000 mensen op de been gebracht. "En we blijven betogen tot er een akkoord is", aldus nog Selleslach.

Meest gelezen