Turkije schort alle diplomatieke relaties met Nederland op en sluit luchtruim voor diplomaten

Turkije sluit het luchtruim voor alle Nederlandse diplomaten. Dat zegt de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus. De Nederlandse ambassadeur in Ankara verblijft momenteel in het buitenland en kan dus voorlopig niet naar zijn standplaats terugkeren. Ankara schort verder ook alle diplomatieke relaties met Nederland op. De maatregelen zijn een gevolg van het Nederlandse verbod op Turkse campagnes.
2017 Anadolu Agency

Nederland is afgelopen weekend in een diplomatieke rel met Turkije verzeild geraakt, omdat Nederland had verhinderd dat Turkse ministers kwamen pleiten voor een referendum in hun land. Zo mocht de Turkse minister van Buitenlandse Zaken niet met een vliegtuig landen op Nederlands grondgebied. De Turkse minister voor Familiezaken die daarop stiekem met een auto richting Nederland was gereisd, werd het land uitgezet.

De Turkse president Erdogan was woest en verweet Nederland "nazistisch" en "fascistisch" te zijn. De Nederlandse premier Mark Rutte vroeg daarop om verontschuldigingen. Verontschuldigingen die er tot nu toe niet kwamen, integendeel. Erdogan kondigde in de vooravond zelfs aan dat hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wilde stappen, omdat "Nederland rekenschap moet afleggen".

De situatie escaleert nu nog verder met de extra maatregelen die de Turkse vicepremier zonet heeft aangekondigd: alle diplomatieke relaties met Nederland worden opgeschort en het Turkse luchtruim wordt gesloten voor Nederlandse diplomaten.

"We doen exact wat Nederland met ons gedaan heeft", aldus de Turkse vicepremier. "We laten niet toe dat vliegtuigen met Nederlandse diplomaten aan boord op Turks grondgebied landen of van ons luchtruim gebruikmaken. Zij die verantwoordelijk zijn voor deze crisis zijn ook verantwoordelijk om die opnieuw op te lossen."

Waarom willen de Turken in het buitenland campagne voeren?

Op zondag 16 april kan de Turkse bevolking zich in een referendum uitspreken over een reeks van 18 amendementen aan de Turkse grondwet. Indien de Turken "ja" stemmen, ruimt het parlementaire stelsel in hun land plaats voor een presidentieel systeem, wat neerkomt op (nog) meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan.

Om zijn slaagkansen te verhogen, stuurde Erdogan de voorbije weken zijn ministers op pad naar landen met een grote Turkse migrantenpopulatie. De bedoeling daarbij was om politieke bijeenkomsten op poten te zetten waarbij een Turkse minister zijn uitgeweken landgenoten zou aansporen om ja te stemmen. Dat is strategisch niet oninteressant: in Duitsland wonen 1,4 miljoen uitgeweken Turken, in Nederland naar schatting 400.000.

Maar niet alle Europese landen zijn opgezet met de Turkse politieke meetings op hun grondgebied. Zo hebben Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk ook Nederland meetings verboden.

Meer over hoe het zover is kunnen komen, leest u hier.

Meest gelezen