EU-Hof: Francken hoeft geen humanitair visum te geven aan Syrisch gezin

Europese lidstaten zijn op basis van het Europees recht niet verplicht om een visum af te geven aan vluchtelingen die ernstig gevaar lopen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt dus gelijk in de zaak tegen een Syrisch gezin.

Het Hof deed uitspraak in een zaak rond een Syrisch gezin dat via een humanitair visum naar België wil komen om hier asiel aan te vragen. Een gelijkaardige zaak als die van het gezin uit Aleppo waarrond een hele procedureslag en een politieke rel was ontstaan.

Staatssecretaris Francken wilde geen visum geven. Hij vindt dat hij niet kan verplicht worden om een visum om humanitaire redenen af te geven. Een humanitair visum is een gunst en geen recht, luidt het. Het Europees Hof van Justitie geeft Francken nu gelijk. De rechters gaan zo in tegen het advies van de advocaat-generaal bij het Hof.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen - waarbij het Syrische gezin beroep had aangetekend tegen Francken - was naar het Hof gestapt met de vraag of lidstaten op basis van de Europese Visumcode al dan niet verplicht zijn om een visum op humanitaire gronden af te geven.

Met zo'n humanitair visum zouden oorlogsvluchtelingen op perfect legale én veilige manier naar een Europees land kunnen afreizen, om daar dan asiel aan te vragen. Maar volgens het Hof valt zo'n situatie niet onder de Europese Visumcode en is het aan de lidstaten zelf om op basis van het nationale recht te beslissen over het humanitaire visum.

"Het gezond verstand heeft gezegevierd"

De N-VA, de partij van staatssecretaris Francken, reageert opgelucht. "Het gezond verstand heeft gezegevierd", klinkt het. "Europa is aan een groot onheil, namelijk een oncontroleerbaar nieuw migratiekanaal, ontsnapt."

Niet alleen Francken, maar ook heel wat andere Europese lidstaten keken inderdaad met argusogen naar deze zaak. Hadden de rechters beslist dat vluchtelingen wel recht hebben op een visum wanneer hun grondrechten ernstig gevaar lopen, dan zou dat een grote impact gehad hebben op het Europese asielbeleid. De andere Europese lidstaten zouden dan in zulke gevallen verplicht worden een humanitair visum af te geven. Verschillende andere EU-lidstaten steunden het standpunt van de Belgische staatssecretaris.

Is een recht op humanitair visum nu volledig uitgesloten?

Het Europees Hof van Justitie heeft nu dus beslist dat er geen recht bestaat op een visum om humanitaire redenen op basis van het Europese recht, en meer bepaald de Visumcode en het Handvest van de grondrechten van de Unie.

Daarmee is de kous echter niet af. Als de Belgische autoriteiten op basis van het Belgische recht geen visum willen afgeven, dan kunnen mensen ook nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen. Een andere rechtsorde met een ander verdrag (het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Het is niet helemaal uitgesloten dat die rechters tot een andere conclusie zouden komen dan het Europees Hof van Justitie.

Meest gelezen