EU-Commissie slaat alarm: "Resistente bacterie ernstige bedreiging voor gezondheid"

Het is het rampscenario voor de medische wereld: een bacterie waar geen enkel antibioticum tegen werkt. En die resistente bacteriën rukken wel degelijk op, mogelijk door de wereldwijde vleeshandel. De Europese Commissie slaat alarm en spreekt van een ernstige bedreiging voor de gezondheid van mens en dier.

In 2015 werd in ons land de gevaarlijke CPE-bacterie gevonden in een bereiding van varkensvlees, zo schrijft De Standaard. Die bacterie is gevaarlijk want ze is bestand tegen antibiotica. "Op zich is het niet gevaarlijk om het vlees op te eten waar die bacterie in zit", verduidelijkt Herman Goossens, professor microbiologie (Universiteit Antwerpen). "Die bacterie gaat zich gewoon in onze darmen nestelen en zal daar op een bepaald ogenblik ook verdwijnen. Maar die bacterie kan ook een infectie veroorzaken. En dan wordt het zeer moeilijk om die infectie te bestrijden."

Waar komt die bacterie vandaan? Volgens specialisten is de wereldwijde vleeshandel allicht de boosdoener. "Eerder deze week was er een zeer ophefmakende studie uit China. De onderzoekers hebben vastgesteld dat een derde van het kippenvlees in de Chinese supermarkten besmet was met de CPE-bacterie. Dat is een hallucinant cijfer. Bovendien is in Brazilië op 12 markten in en rond de stad São Paulo de zeer resistente bacterie vastgesteld bij een vijfde van het vlees. En Brazilië is de grootste uitvoerder ter wereld van kippenvlees", vertelt prof. Goossens.

De Chinese onderzoekers hebben vastgesteld dat de bacteriën tussen de kippenkwekerijen verspreid worden door vliegen. "En dat wordt dus moeilijk te bestrijden", vreest professor Goossens. Maar een belangrijker probleem: in die landen wordt nogal kwistig omgesprongen met antibiotica. "Daardoor kunnen resistente bacteriën verder woekeren", aldus Goossens.

Jaarlijks 25.000 doden

Volgens het European Center for Disease Prevention and Control sterven er jaarlijks zo'n 25.000 Europeanen door de resistente bacteriën. Volgens professor Goossens moet er dus dringend iets worden gedaan. "Maar dat is een zeer gevoelig punt, de Brazilianen zijn bijvoorbeeld niet zo happig op controles en willen de discussie niet aangaan. Maar als er er directe dreiging zou komen, dan zullen we wel verplicht zijn om maatregelen te nemen. Dat zou een trendbreuk zijn."

In juli organiseren de Duitsers een top van de G20, een bijeenkomst van de 20 belangrijkste economieën ter wereld. De verspreiding van de resistente bacteriën via de wereldwijde vleeshandel is een van de vijf thema's die op de agenda zouden moeten komen, zo stelt professor Goossens. "Ik zou zeer enthousiast zijn als die discussie er zou komen. Mijn collega's zijn precies daarvoor aan het lobbyen."

De Europese Commissie zegt "veel te doen om de opmars te stoppen. Maar het is niet genoeg".

Meest gelezen